Connect with us

Kultura

Asian Dub Foundation dolazi na Nišville

Foto: Promo

Britanski sastav Asian Dub Foundation, za koji kritičari kažu da je žanr za sebe, nastupiće na predstojećem Nišvilu, u subotu 12. avgusta.

Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, a sve to prekriveno referencama na njihove južnoazijske korene i militantnog repa, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu. Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Bois i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sinead O’ Connor, Iggyi Pop, Chuck D…

Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih devedeseti, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music. Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), klao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa. Gradeći reputaciju fenomanlnog benda uživo sredinom devedesetih, posebno u Francuskoj, na kraju su se etablirali kao važan faktor na svetskoj sceni i posebno – kao eksplozivna alternativa zaostaloj opsesiji brit-popom u Velikoj Britaniji.

Pored fenomenalne reputacije koju “uživo”, ADF su bili jedan od prvih bendova koji je eksperimentisao sa sada već uobičajenim “live film re-score”, odnosno, izvođenjem nove muzike uz neke stare filmove, što su započeli 2001. godine sa francuskim filmskim klasikom “La Haine”. Među filmovima čiji su soundtrack osvežili (uz odbrenje i ohrabrenje samog autora) je i rediteljski debi Džordža Lukasa, film “THKS 1138” iz 1971. godine, za koji je, inače, originalnu muziku napisao čuveni Lalo Schifrin.

Asian Dub Foundation su na jesen 2020. godine, a posle petogodišnje diskografske pauze, objavili, po mišljenju kritike i publike još jedno remek delo, studijski album (deveti u njihovom opusu) „Access Denied” – beskompromisnu muzičku, ali tekstualnu refleksiju na Bregzit i sve negativne posledice koje je izlazak Velike britanije iz EU, među kojima je i ponovno bujanje rasizma, vidjivo i u istupima političara.

Koliko su “pogodili metu” vidi se i po činjenici da je „Access Denied” bio najprodavaniji (i “najskidaniji”) album u Velikoj Britaniji početkom 2021. godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Koncert pijaniste Rastka Pavlovića

Foto: Pixabay

Koncert pijaniste Rastka Pavlovića biće održan večeras u 20 sati u Galeriji ARTGET.

Rastko Pavlović je student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Miloševića.

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i u inostranstvu. Publici će se predstaviti delima Betovena, Šopena i Prokofjeva.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu