Connect with us

Magazin

Apneja u snu jedan od vodećih faktora rizika za moždani udar

Pixabay

Moždani udar je stanje opasno po život i zahteva hitnu akciju. Do njega dolazi zbog blokade dotoka krvi u delove mozga ili usled pucanja krvnog suda u mozgu, objašnjavaju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ako osoba preživi moždani udar, postoji velika šansa da će mozak biti oštećen, što može da dovede do dugotrajnog invaliditeta, pa čak i do smrti.

Ko je u povećanom riziku?

Prema klinici Mejo, osobe starije od 55 godina, one sa već postojećim zdravstvenim stanjima poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, dijabetesa i osobe sa porodičnom istorijom moždanog udara, srčanog udara ili prolaznog ishemijskog napada mogu da budu izloženi većem riziku od moždanog udara.

Povezanost sa apnejom u snu

Osim navedenih faktora rizika, teška apneja u snu takođe može da povećati rizik od moždanog udara. Apneja u snu može da prethodi moždanom udaru, a kod 80 odsto pacijenata ostaje nedijagnostikovana.

Apneja u snu je ozbiljan poremećaj spavanja kod kog disanje više puta prestaje i počinje iznenada, praćeno glasnim hrkanjem. Ono što je zanimljivo je da izveštaji ukazuju na moguću vezu između apneje u snu i moždanog udara.

Ovaj poremećaj spavanja se javlja kod otprilike 70 odsto pacijenata nakon moždanog udara. Prijavljeno je da poremećaj disanja u snu može čak i da prethodi moždanom udaru. Međutim, otkriveno je da oko 85 procenata osoba sa apnejom u snu ne zna da je imaju, pa tako ovaj poremećaj postaje ozbiljna pretnja mozgu. Zbog toga stručnjaci veruju da je apneja u snu faktor rizika za moždani udar.

Simptomi apneje u snu

Opstruktivna i centralna apneja za vreme spavanja su dve vrste apneja za vreme spavanja koje se mogu javiti. Međutim, prema klinici Mejo, neki od najčešćih simptoma uključuju:

– glasno hrkanje

– epizode ​​u kojima prestajete da dišete tokom spavanja

– buđenje sa suvim ustima

– jutarnju glavobolju

– poteškoće sa spavanjem – nesanicu

– prekomernu dnevnu pospanost – hipersomniju

– poteškoće u obraćanju pažnje dok ste budni

– razdražljivost

Znaci moždanog udara koji zahtevaju hitnu akciju

Moždani udar se javlja kada je blokiran dotok krvi u delove mozga. To utiče na različite delove tela, što dovodi do simptoma koji uključuju:

– probleme sa govorom i razumevanjem

– paralizu ili utrnulost lica, ruke ili noge

– probleme sa vidom

– glavobolju

– probleme sa hodanjem

Kako smanjiti rizik?

Izuzetno je važno znati svoje faktore rizika. Ako imate visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes ili bilo koje drugo postojeće stanje, najbolje je da ga kontrolišete i regulišete.

Održavanje zdrave težine je ključno i zbog toga ishrana bogata voćem i povrćem može da pomogne u postizanju dobrog zdravlja.

Redovno vežbanje i eliminisanje nezdravih navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola mogu da imaju značajnu ulogu u suzbijanju rizika od moždanog udara. Što je najvažnije, ako vam je dijagnostikovana apneja u snu, važno je da je što pre lečite, prenosi Times of India.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Hrvati ubedljivo najdeblji narod u Evropi

Pixabay

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvati su najdeblja nacija u Evropi. Statistika istraživanja pokazala je da 64 odsto građana ne veruje deklaracijama proizvoda ili ih uopšte ne čita.

Štaviše, istraživanja pokazuju da problem sa gojaznošću počinje u detinjstvu jer se ne usvajaju zdrave navike u ishrani. Glavni faktor ovakvih rezultata je ubrzan tempo života, izloženost stresu, u kojem Hrvati smatraju da nema dovoljno vremena za uravnoteženu ishranu.

S druge strane, jedan od najrasprostranjenijih stereotipa je da je zdrava ishrana preskupa i nedostižna. Pozitivan uticaj tehnologije na ishranu.

S obzirom na statistiku, ne čudi što je tema uravnotežene ishrane česta u javnosti, pa mnogi nutricionisti i stručnjaci sugerišu da rešenje i put do zdravlja ne leži u ishrani, već u unosu namirnica koje su bogate hranljivim sastojcima.

Iako zvuči jednostavno, koncept uravnotežene ishrane je često pogrešno shvaćen, pa se postavlja pitanje šta to uopšte znači.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je niz preporuka koje ukratko objašnjavaju da uravnotežena ishrana podrazumeva dovoljan unos žitarica, voća i povrća, mleka i mesa, kao i jaja i mahunarki.

Svakog dana treba da obogatite tanjir ovim namirnicama uz dovoljnu hidrataciju organizma, odnosno predlaže se minimalno osam čaša vode dnevno.

Tehnologija koja je sada široko rasprostranjena i dostupna na pametnim telefonima omogućava potrošačima da unapred planiraju ishranu, što je prvi korak ka zdravlju.

Kvalitetan izbor prehrambenih proizvoda nikada nije bio dostupniji, a izbor raznovrsniji.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu