Connect with us

Investiranje

Ana Brnabić: „Završetak železničke obilaznice oko Niša do 2027. godine“

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da bi izgradnja železničke obilaznice oko Niša trebalo da krene u „najkaraćem mogućem roku“, kako bi bila završena do 2027. godine.

„Mi iz Niša sada idemo (rekonstruišu se pruge) Niš-Brestovac i Niš-Dimitrovgrad i obilaznicu oko Niša od 22 kilometra. Radimo na tome da to krene ubrzo“, izjavila je Brnabić prilikom obilaska niškog naselja Brzi Brod.

Kao prethodni rok za završetak obilaznice oko Niša predstavnici Vlade Srbije pominjali su 2025. godine.

Nekadašnji ministar građevine Tomislav Momirović je prilikom dolaska u Niš, februara prošle godine, rekao da će izgradnja obilaznice krenuti u junu iste godine, a potom je prilikom sledećeg dolaska rekao da se početak gradnje odlaže za septembar.

U avgustu 2022. godine rekao je da radovi ipak neće krenuti do kraja godine, već na proleće 2023. godine.

„To je jednostavno takva dinamika. Morate da imate na umu da smo ogromna sredstva, ali ovde pričamo o milijardama evra, mi dobili od naših evropskih partnera. Jednostavno da bismo ostvarili pravo na te grantove, mi moramo da pratimo te njihove procedure. Ja bih voleo da započnemo taj projekat u novembru, ali bojim se da je realnost da ćemo mi započeti u februaru“, izjavio je Momirović.

Inicijativa da se, izgradnjom obilaznice, železnički saobraćaj izmesti iz centra Niša postoji više decenija, a prvi konkretan korak ka izgradnji bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju 2012. godine.

Protokol su potpisali tadašnji šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Prilikom potpisivanja protokola rečeno je da bi radovi na izgradnji obilaznice mogli da krenu već juna 2013. godine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske zavšen je ovih dana – uloženo oko 9 miliona evra

Photo: Unsplash

Ovih dana otvoren je gasni interkonektor koji povezuje Srbiju i Bugarsku, ali mnoge stvari oko ovog projekta još uvek su nepoznanica.

Iz EU u Srbiji, naveli su početkom prošle godine da su građevinski radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počeli u januaru 2022. i da je planirano da budu završeni u poslednjem kvartalu ove godine.

Ipak, početak radova, zvanično je počeo 1. februara na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada.

Tom otvaranju su tada prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, tadašnja potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, tadašnja ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, kao i predstavnici „Jugorosgasa“ i „Bulgartransgasa“ i Evropske investicione banke.

Kao rok za završetak radova, kako je tada saopšteno iz Vlade Srbije, naznačen je oktobar 2023. godine.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je 1. februara ove godine ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija u Kostinbrodu.

Gasovod je nedavno zavšen, a to je objavila i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović 3. decembra.

„Gasovod Srbija-Bugarska je prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci i izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda“, rekla je Đedović Handanović i dodala da očekuje puštanje gasovoda u probni rad do kraja naredne nedelje.

Tu se otvorilo pitanje kako je projekat završen za 12 meseci ukoliko je počeo 1. februara prošle godine.

Međutim iz Ministarstva rudarstva i energetike objašnjavaju da se to odnosi na fizičke radove na izgradnji gasovoda.

„Kada je aktuelno Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo mandat, nula kilometara gasovoda je bilo izgrađeno, odnosno fizički radovi nisu bili ni započeti“, kažu oni za Danas.

To je bliže pokušao da pojasni generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

„Kada se kaže da počinju radovi, to ne znači da su počeli da kopaju i postavljaju cevi, već počinju da se uređuju određeni pravni odnosi, kako da se nadoknadi šteta domaćinstvima preko čije imovine će preći gasovod. To su poslovi koji traju dugo. Dakle, 12 meseci može da traje čista gradnja, kada je započeto kopanje i postavljanje cevi, a da bi se to sve pravno i na druge načine uredilo, treba više vremena“, pojašnjava Vuletić.

Šta Srbiji donosi novi gasni interkonektor?

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će potencijalno obezbediti do dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, navedeno je ranije iz Vlade Srbije.

Prema navodima sa portala EU u Srbiji, gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji.

Pre izgradnje ovog interkonektora, Srbija je gas mogla da dobije samo sa dve strane – preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.

Gasni interkonektor, koji povezuje gasne mreže Srbije i Bugarske, povećaće diversifikaciju izvora energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, omogućavajući Srbiji sigurnije i stabilnije snabdevanje iz različitih sistema gasne mreže, posebno iz Azerbejdžana.

Ono što ovaj interkonektor dodatno Srbiji donosi jeste sigurnije i stabilnije snabdevanje iz LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj, koji može da prima gas iz celog sveta.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu