Connect with us

Politika

Ana Brnabić učestvovala na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće

Foto: Unsplash

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestovala video-porukom na Globalnom kovid 19 samitu, u organizaciji Bele kuće.

Samit je otvorio predsednik Amerike Džozef Bajden. Na samitu video-porukama su učestvovali veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, britanski i kanadski premijer Boris Džonson i Džastin Trido, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je u poruci da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama, koja je nabavila vakcine protiv kovida, a da je ona bila prvi evropski premijer, koji je primio vakcinu. „Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja e-uprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane“, rekla je Brnabićeva. „Međutim, od samog početka bili smo svesni, da ovo nije samo stvar naših građana i samo naša borba. U borbi protiv pandemije kovid 19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan”, naglasila je predsednica Vlade.

Upravo zato, istakla je premijerka, pored nabavke vakcine za naše građane, donirali smo vakcine i građanima regiona Zapadnog Balkana, ali i drugim zemljama. Srbija je donirala 230.000 doza vakcina regionu, vakcinisali smo strane državljane u Srbiji sa oko 300.000 doza i takođe smo izdvojili oko 570.000 doza vakcina za zemlje Afrike i Azije.

Predsednica Vlade rekla je i da je Srbija već započela i do kraja godine će započeti proizvodnju kovid vakcine od dva proizvođača, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje, kojima su vakcine potrebne. „Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno“, naglasila je ona. Zato, ona je istakla, da Srbija podržava ciljeve ovog Globalnog samita i zahvalila je Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu, što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije kovida 19. „Vakcine su jedini izlaz u borbi protiv pandemije“, zaključila je Ana Brnabić.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu