Connect with us

Crna Gora

Ana Brnabić pozvala BiH da se priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“, a Crnu Goru da se uključi više

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je Bosnu i Hercegovinu da razmisli o priključivanju inicijativi Otvoreni Balkan, navodeći da ta inicijativa nema veze s politikom, ali da bi doprinela smanjenju tenzija.

„Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu „Otvoreni Balkan“. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju“, kazala je Brnabić u govoru na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Navodeći da bi u vezi sa „Otvorenim Balkanom“ „dobro došla“ i „veća uključenost Crne Gore“, ona je navela da se ta inicijativa oodnosi na otvaranje granica, protoka ljudi, kapitala i usluga.

„Govori o različitim inspekcijama koje su potpuno usklađene, da obezbedimo i da naše privrede i naši ljudi imaju veći benefit od naše saradnje“, zaključila je Brnabić.

Brnabić je navela da Srbija šesti put učestvuje na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru „sa zavidnim privrednim subjektima“, a da je ove godine stigla u Mostar s „pojačanjem“ iz Narodne Skupštine Srbije, Milimirom Vujadinovićem, koji je predsednik pslaničke Grupe prijateljstva s BiH.

„On i čitava delegacija pokazuje značaj koji pridajemo Sajmu, ali i našim odnosima sa BiH i generalno sa čitavim regionom“, kazala je premijerka Srbije.

Govoreći o značaju odnosa i razmene Srbije i Bosne i Hercegovine, Brnabić je navela da je u poslednjih deset godina udvostručena razmena: BiH je drugi izvozni partner Srbije, posle Nemačke, dok je Srbija treći izvozni partner Bosni i Hercegovini, posle Nemačke i Hrvatske.

„Kada pogledate ova tri parametra, jasno vam je koliko smo jedni drugima važni i koliki je potencijal koji obično naši gradjani ne vide i deluje da je neka druga zemlja važnija. Upućeni smo jedni na druge“, ocenila je premijerka Srbije.

Brnabić je podsetila da je u nedelju posetila Zagreb, izrazivši nadu da će se razvijati „miran, stabilan, prosperitetan Balkan“ za sve gradjane i privrednike.

Na Međunarodnom sajmu u Mostaru je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na ovogodišnjem Sajmu koji će trajati do 6. maja, učestvuje 800 izlagača iz 30 zemalja sveta.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Predviđanja Džordža Soroša 2003. godine: „Kosovo ne može ostati deo Srbije, sprovesti referendum o državnom statusu Crne Gore“

Photo: Unsplash

Američki biznismen Džordž Soroš izneo je neka predviđanja 2003. godine o Kosovu i Metohiji, kao i o situaciji sa Crnom Gorom.

Naime, američki biznismen i osnivač Fonda za otvoreno društvo Džordž Soroš rekao je tada da, „dugoročno gledano“, Kosovo ne može ostati deo Srbije.

On je dodao da se Kosovo za nezavisnost mora kvalifikovati time što će razviti sistem zaštite manjina, posebno srpske.

Američki biznismen osvrnuo se tada i na krizu sa Crnom Gorom, i rekao da bi trebalo sprovesti referendum.

On je smatrao da bi nakon roka od tri godine, predviđenog Beogradskim sporazumom, trebalo održati referendum o državnom statusu Crne Gore.

Srbija i Crna Gora kao država stvorena je, prema njegovim rečima, kako bi se odložilo pitanje statusa Kosova.

On je tada ukazao da postoje teškoće u funkcionisanju takve zajednice.

Soroš je, takođe, smatrao da bi Evropska unija (EU) napravila veliku grešku ukoliko bi prisiljavala Srbiju i Crnu Goru da ostanu zajedno.

On je tada najavio da na Balkanu postoje još neka nerešena pitanja i da EU treba da identifikuje te probleme.

Soroš je ponovio da misli na status Kosova, odnos Srbije i Crne Gore, ali i na uređenje Bosne i Hercegovine u okviru Dejtonskog sporazuma.

Takođe, on je tada kritikovao i američku admmistraciju zbog zahteva da se državljani te zemlje izuzmu od odgovomosti pred Međunarodnim krtvičnim sudom u Hagu.

„Smatram da je američka vlada po ovom pitanju kratkovida i zlonamema“, kazao je tada Soroš.

On je tadašnju američku politiku uporedio sa „politikom osiromašenja suseda 30-ih godina prošlog veka, za vreme recesije“.

Takođe, prognozirao je da će to negativno uticati na globalnu ekomomiju, iako Evropa ne može da zauzme američko mesto u svetskoj ekonomiji.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu