Connect with us

Crna Gora

Ana Brnabić pozvala BiH da se priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“, a Crnu Goru da se uključi više

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je Bosnu i Hercegovinu da razmisli o priključivanju inicijativi Otvoreni Balkan, navodeći da ta inicijativa nema veze s politikom, ali da bi doprinela smanjenju tenzija.

„Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu „Otvoreni Balkan“. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju“, kazala je Brnabić u govoru na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Navodeći da bi u vezi sa „Otvorenim Balkanom“ „dobro došla“ i „veća uključenost Crne Gore“, ona je navela da se ta inicijativa oodnosi na otvaranje granica, protoka ljudi, kapitala i usluga.

„Govori o različitim inspekcijama koje su potpuno usklađene, da obezbedimo i da naše privrede i naši ljudi imaju veći benefit od naše saradnje“, zaključila je Brnabić.

Brnabić je navela da Srbija šesti put učestvuje na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru „sa zavidnim privrednim subjektima“, a da je ove godine stigla u Mostar s „pojačanjem“ iz Narodne Skupštine Srbije, Milimirom Vujadinovićem, koji je predsednik pslaničke Grupe prijateljstva s BiH.

„On i čitava delegacija pokazuje značaj koji pridajemo Sajmu, ali i našim odnosima sa BiH i generalno sa čitavim regionom“, kazala je premijerka Srbije.

Govoreći o značaju odnosa i razmene Srbije i Bosne i Hercegovine, Brnabić je navela da je u poslednjih deset godina udvostručena razmena: BiH je drugi izvozni partner Srbije, posle Nemačke, dok je Srbija treći izvozni partner Bosni i Hercegovini, posle Nemačke i Hrvatske.

„Kada pogledate ova tri parametra, jasno vam je koliko smo jedni drugima važni i koliki je potencijal koji obično naši gradjani ne vide i deluje da je neka druga zemlja važnija. Upućeni smo jedni na druge“, ocenila je premijerka Srbije.

Brnabić je podsetila da je u nedelju posetila Zagreb, izrazivši nadu da će se razvijati „miran, stabilan, prosperitetan Balkan“ za sve gradjane i privrednike.

Na Međunarodnom sajmu u Mostaru je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na ovogodišnjem Sajmu koji će trajati do 6. maja, učestvuje 800 izlagača iz 30 zemalja sveta.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Prvi Starbucks u Crnoj Gori početkom naredne godine

Pixabay

Prvi Starbucks objekat u Crnoj Gori biće otvoren početkom naredne godine najavio je Mustafa Yiğit, direktor turske kompanije Zeren Holding koja je zakupila franšizu poznatog američkog lanca kafeterija Starbucks.

On je to saopštio tokom sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Kako je saopšteno iz vlade, Yiğit je Abazovića upoznao sa njihovom namjerom da prvi objekat Starbaksa otvore u Crnoj Gori i obavijestio da je u toku završetak svih potrebnih procedura. Najavio je da se otvaranej prvog objekta očekuje početkom naredne godine.

Turski privrednici upoznali su predsjednika Vlade sa svojim petogodišnjim radom u Crnoj Gori, kao i ambicioznim investicionim planom u više oblasti, poput bankarstva i nekretnina.

Abazović je izrazio je zahvalnost na posvećenosti Crnoj Gori i ohrabrio da nastave sa ulaganjima. On je posebno naglasio značaj dolaska svjetskih brendova, kao što je Starbucks, na naše tržište, napominjući da je Vlada Crne Gore spremna da u svakom momentu pomogne stranim investitorima.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu