Connect with us

Politika region

Ana Brnabić na sastanku s Alijevim: „Uložiti napore da se poveća robna razmena Srbije s Azerbejdžanom“

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u Beogradu da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se robna razmena povećala, jer postoje „značajno veći potencijali od onih koji se trenutno koriste“.

U razgovoru sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim koji je sa delegacijom svoje države u poseti Srbiji, Brnabić je rekla da je u 2021. godini ostvaren rekordan obim robne razmene u proteklih 10 godina.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, posebne potencijale u tom pogledu Srbija vidi u oblasti poljoprivrede.

Brnabić i Alijev saglasili su se da je jedan od najvećih izazova današnjice sigurno snabdevanje energentima i da je zato od izuzetne važnosti formiranje međudržavne radne grupe za energetiku koja će se baviti konkretnim aranžmanima o snabdevanju Srbije azerbejdžanskim energentima.

Brnabić je zahvalila gostu zbog podrške njegove države teritorijalnom integritetu Srbije, a Alijev istakao da Azerbejdžan ostaje čvrsto na stanovištu da su u međunarodnim odnosima nedopustivi dupli standardi prema teritorijalnom integritetu bilo koje države.

Predsednik Alijev rekao je da je zadovoljan potpisivanjem niza sporazuma Azerbejdžana i Srbije o saradnji u više oblasti koji će značajno unaprediti bilateralne odnose.

Na sastanku u Palati Srbija bili su i ministar spoljnih poslova Ivaca Dačić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, navodi se u saopštenju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu