Connect with us

Informacione Tehnologije

Amerika izgubila bitku od Kine u oblasti veštačke inteligencije

Foto: Pixabay

Sjedinjene Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši šef za softver u Pentagonu Nikolas Čailan za Financial Times.

Kina, druga najveća ekonomija sveta, verovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti veštačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procenjuju zapadne obaveštajne službe, navodi britanski list, a prenosi Rojters.

Čailan, koji je podneo ostavku u Pentagonu na mesto šefa za softer u znak protesta, zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspeh Amerike na tom planu dovodi zemlju u rizik.

„Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar“, rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisati sve – od medijskog narativa do geopolitike.

Prema njegovim rečima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na „nivou vrtića“.

Čailan je zbog kaskanje Amerike za Kinom u razvoju AI kritikovao nespremnost Google-a na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici, kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom Vladom i „masovno ulažu“ u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku, objavio je Financial Times.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Tvorci Instagrama napravili novu društvenu mrežu Artifact

Pixabay

Artifakt, nova aplikacija koju su razvili osnivači Instagrama, mogla bi da parira Tviteru kada je u pitanju čitanje vesti i drugih tipova članaka. U pitanju je tekstualna aplikacija za vesti koju pokreće veštačka inteligencija (AI), a mnogi su ga nazvali „TikTok za vesti“.

Aplikaciju su razvili Kevin Sistrom i Majk Kriger, dvojac koji je osnovao i zatim prodao aplikaciju za deljenje fotografija Instagram Fejsbuku 2012. godine.

Ukratko, Artifakt je personalizovana platforma za vesti koja, baš kao i TikTok, koristi mašinsko učenje da razume vaša interesovanja i uz pomoć algoritma predlaže priče, ali ne i video-snimke, koje bi vas mogli zanimati, piše Euronews.

Lepota platforme je u tome što je dizajnirana da izbegne takozvane „mehuriće filtera“, odnosno ideološku pristrasnost koja se može formirati kada algoritam selektivno pogađa i filtrira informacije koje biste želeli da vidite na osnovu prethodnog ponašanja.

Kako funkcioniše Artifakt?

Kada preuzmete aplikaciju i registrujete nalog, Artifakt od vas traži da izaberete deset ili više tema koje vas zanimaju, nakon čega sledi upit da pročitate najmanje 25 tekstova da bi vas bolje upoznali.

Dobijate i poruku da se „početna strana poboljšava svaki put kada čitate vesti“.

Kada izaberete teme, aplikacija vam omogućava da dodate bilo koju pretplatu koju već imate, kako bi te vesti imali priorite na vašoj početnoj strani (na primer, „Njujork tajms“, „Atlantik“, „Ekonomist“ i slično).

Artifakt omogućava korisnicima da prate pisce koje vole, komentarišu članke i reaguju na njih koristeći različite emodžije, ali i da prijavljuju „klikbejtove“ i obmanjujuće naslove.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu