Connect with us

Politika

Ambasada SAD: „Imamo saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini“

Photo: Unsplash

Ambasada SAD u Beogradu ima saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) povodom navoda u tajnim dokumentima Pentagona.

„Ne možemo da komentarišemo navodne poverljive informacije, ali prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini“, rečeno je za RSE u američkoj ambasadi u Beogradu.

Prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, agencija Rojters je objavila da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu ili da ga je već poslala. To su odmah negirali srpski ministri odbrane i spoljnih poslova, Miloš Vučević i Ivica Dačić.

Vučević je izjavio da Srbija „nije slala oružje ni ukrajinskoj ni ruskoj strani, ni zemljama u okruženju tog konflikta“, i da to neće ni činiti.

„Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kojem nećemo da učestvujemo. Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja“, rekao je Vučević.

Dačić je rekao da Srbija poštuje politiku vojne neutralnosti i da prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

„Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ako bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese“, naveo je Dačić.

Dokument u koji je Rojters imao uvid predstavlja rezime odgovora evropskih vlada na zahteve Ukrajine za vojnu obuku i „ubojitu pomoć“, odnosno oružje, i bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja, što bi, kako se ocenjuje, moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni poslednjih godina.

Pitanje slanja srpskog oružja ukrajinskim snagama aktuelno je otkako je ruski portal „mash.ru“ 27. februara objavio, ne navodeći izvore, da je u vojnim arsenalima Ukrajine završilo najmanje 3.500 raketa prozvedenih u srpskoj fabrici oružja Krušik, koje Kijev koristi u napadima na ruske položaje.

Moskva je 2. marta saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je tada da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umešanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu