Connect with us

Politika

Aljbin Kurti: „U izveštaju EK čestitala Kosovu na političkoj stabilnosti koja je preduslov za reforme“

Foto: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon što je primio izveštaj Evropske komisije od šefa kancelarije EU na Kosovu Tomaša Šunjogua, izjavio kako je EK „čestitala Kosovu na političkoj stabilnosti, koja je preduslov za dugoročne reforme“.

On je na konferenciji za novinare sa Šunjogom rekao da je ovo kompletan izveštaj koji uključuje jednogodišnje upravljanje LVV-om.

„Naša zemlja je napredovala u mnogim oblastima uprkos globalnim krizama, od pandemije do energetske krize. U izveštaju se čestita Kosovu na političkoj stabilnosti. Stabilnost je uslov za dugoročne reforme. Dakle, i ove godine su preduzete reforme koje su dugo bile zahtevi Evropske unije, a koje prethodne vlade nisu sprovele“, rekao je Kurti.

Kurti je kao uspešne reforme ocenio donošenje zakon o političkim partijama, zakon o hrani i druge.

On je pomenuo policijske akcije u borbi protiv kriminala i narkotika.

„Borba protiv korupcije i dobro upravljanje bez skandala podigli su Kosovo u međunarodnim indeksima“, ocenio je kosovski premijer.

Dodao je da je vlada ove godine intenzivirala svoju posvećenost u vezi sa liberalizacijom viza, pri čemu je pomenuo detaljan izveštaj koji su u avgustu poslali Evropskoj komisiji, a koji, prema njegovim rečima, pokazuje napredak Kosova u vladavini prava, borbu protiv korupcije i upravljanje migracijama.

Kurti je rekao da postoji koordinacija sa češkim predsedništvom Saveta, kao i da je liberalizacija viza njihov prioritet.

„U međuvremenu, započeli smo pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji kao prvi korak u cilju dobijanja statusa kandidata. Kosovo je evropska država sa evropskim vrednostima i orijentacijom, sa spoljnom politikom usklađenom sa Evropskom unijom, mi sprovodimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju više od šest godina, što nas čini da verujemo da ispunjavamo sve tehničke kriterijume da bismo dobili status zemlje kandidata“, rekao je Kurti.

Evropska komisija je u današnjem izveštaju o napretku ponovila svoj raniji stav da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju, dok se od Saveta EU traži da se hitno pozabavi ovim pitanjem.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu