Connect with us

Politika region

Aleksandar Vučić: „Ukrajina je prijateljska zemlja Srbiji, ali nismo neprijatelji Rusije“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je u Beogradu da je Ukrajina prijateljska zemlja Srbiji koja se solidariše s ukrajinskim narodom.

Posle otvaranja 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, Vučić je novinarima rekao da „ne vidi šta je problem“ u ponašanju Srbije prema Ukrajini, osim što ona, „za razliku od svih drugih, ne želi da pokazuje neprijateljsko ponašanje i delovanje ni prema Rusiji“.

„Ukrajina je nama prijateljska zemlja, nemamo ništa protiv Ukrajine, naprotiv, solidarišemo se s narodom Ukrajine. Mi želimo mir,  izvinjavam se svima što želimo mir, ali to je bila politika Srbije i to će ostati politika Srbije“, kazao je Vučić.

Upitan da li je u poslednjih godinu dana, otkako je Rusija napala Ukrajinu, razgovarao s nekim ukrajinskim zvaničnikom i kojim, Vučić je rekao da jeste, s premijerom Denisom Šmigaljem i šefom diplomatije Dmitrom Kulebom i dodao da „ne zna s kim bi još mogao da razgovara“.

Rekao je da je razgovarao i s ambasadorom Ukrajine u Beogradu, posetio ukrajinske izbeglice u Vranju, a da je Srbija Ukrajini „isporučia višestruku pomoć – i u lekovima i u ambulantnim vozilima i na sve druge načine“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu