Connect with us

Politika region

Aleksandar Vučić: „Razgovarali smo sat i po, imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom nakon čega se obraćaju javnosti.

Vučić se na početku obraćanja zahvalio Stoltenbergu.

„Mi smo razgovarali o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata, i za nas je važna saradnja sa NATO i Kforom, u nadi da ćemo osigurati bezbednost i sigurnost na KiM,“ kaže predsednik Vučić.

„Samo su Srbi ugroženi i bili napadani, nikada Albanci nisu bili napadani. Da budem precizan, samo su Srbi bili napadani od 2001. godine, a naročito otkako je Kurti na vlasti,“ rekao je Vučić.

Vučić je rekao da zna da Zapad zanimaju samo Banjska i Zvečan.

„Moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali da razumemo zahteve NATO i Zapada,“ rekao je on.

On je istakao da je Vojska Srbije profesionalno radila svoj posao.

„U skladu sa našim pravom učinićemo odgovornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u Banjskoj, a Vojska Srbije nije prekoračila svoja ovlašćenja, imala je korektan odnos sa NATO i Kforom, a gde ćemo raspoređivati vojsku to je naša stvar,“ kaže Vučić.

„Sa NATO ćemo uvek sarađivati, ja ću kao vrhovni komandant uputiti zahtev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO koje smo imali ranije,“ rekao je on.

„Imamo problem sa političkim tumačenjem Rezolucije 1244 kada su u pitanju zapadne zemlje,“ istakao je Vučić.

„Srbija će čuvati mir. Radimo u procesu dijaloga da dođemo do kompromisnog rešenja, i da budem iskren gospodine Stoltenbergu, nema ništa od ZSO sve dok je Aljbin Kurti na vlasti,“ kaže Vučić.

Dodaje da će zapadne sile uvek čuvati „svoje čedo“.

On je zahvalio Stoltenbergu što je uvek mogao da pozove i zatraži pomoć od NATO, i da će pokušati da povrati poverenje.

Na pitanje da li će napadači iz Banjske biti kažnjeni, Vučić je rekao da neće nikada odgovarati.

„Niko ni ne vodi istragu,“ ističe Vučić i dodaje: „Čovek koji je upucao decu koja su nosila badnjak je na slobodi, ko je upucao sedmoricu Srba – pa koga je briga,“ rekao je Vučić u javnom obraćanju.

Pošto su jedini ugroženi na KiM Srbi, rekao je predsednik, sarađivaćemo sa NATO.

„Naša Vojska sa Kforom ima odličnu saradnju,“ kaže on.

Na samom početku javnog obraćanja javnosti se obratio Jens Stoltenberg.

„Radujem se jačanju saradnje, Vučić i ja smo razgovarali o tenzijama na Kosovu i o značaju Kfora. Nastavićemo da u okviru Kfora čuvamo bezbednost na Kosovu,“ rekao je Stoltenberg.

„Nato je spreman da očuva mir. Pozdravljam blisku kooordinaciju između Vosjke Srbije i Kfora. Računam na sve strane da smanje tenzije,“ kaže Stoltenberg.

„Podržavam formiranje ZSO, to bi bio ključ za normalizaciju“, istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg će danas razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević dočekao je sinoć Stoltenberga na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po Zapadnom Balkanu započeo je u BiH.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Prištini sa Vjosom Osmani, rekao je da NATO podržava dijalog Beograd i Prištine, „jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost“.

On će iz Beograda otputovati u Severnu Makedoniju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Pozivi za glasanje na izborima moraju biti dostavljeni do ponedeljka u ponoć

Photo: Unsplash

U Srbiji se 17. decembra održavaju parlamentarni izbori, pokrajinski izbori i lokalni izbori u 65 gradova i opština, među kojima je i glavni grad – Beograd.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim izborima u Vojvodini 1.669.734 građana, a na beogradskim izborima 1.613.190 birača.

Na izborima za poslanike Skupštine Srbije nadmeće se 18 izbornih lista.

Za 250 mesta u parlamentu bore se liste „Aleksandar Vučić – Srbija protiv nasilja“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“, „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika“, „Srbija protiv nasilja“ i „Usame Zukorlić – Zjedinjeni za pravdu“.

Nadmeću se i liste „SDA Sandžak – Dr Sulejman Ugljanin“, „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Saša Radulović – Boris Tadić – Ana Pejić – Dobro jutro Srbijo“, „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“, „Mi – glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“, „Srbija na zapadu“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“ i „Albanska demokratska alternativa“.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine nadmeće se ukupno 13 izbornih lista – „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranke“, „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Vojvodinu“, „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg Predsednika“ i „Srbija protiv nasilja“.

U pokrajini se nadmeću i liste „Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu“, „Čedomir Jovanović – Vojvodina mora drugačije“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Saša Radulović – Boris Tadić – Ana Pejić – Dobro jutro Srbijo“ i „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine“.

U Beogradu se za 110 odborničkih mesta bori 14 lista – „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Srbija protiv nasilja“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Beograd“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić“, „Dobro jutro Beograde“, „Usame Zukorlić – Promena je pobeda“, „Srbija na zapadu“, „Ćale ovo je za tebe“, „Mi glas iz naroda – Aleksandar Jerković“ i „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu