Povežite se sa nama

Biznis

Aleksandar Vučić: „Novog v. d. direktora EPS-a ćemo imati u naredna dva dana“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Novi v. d. Elektroprivrede Srbije počeće sa radom u naredna dva dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To bi značilo da tu funkciju više neće obavljati Milorad Grčić, kako je ranije i najavljeno, a zbog havarija koje su nastale u EPS-u, kada je nedavno padao takozvani mokar sneg.

– Nedovoljno investiranja iako su pare postojale, i postoje. Nedovoljna posvećenost u Elektromrežama, govorim o dalekovodima, mora ODS da menja brže drvene za betonske bandere, moraju da se čiste grane, da zbog snega ne propadaju, to je sve subjektivni faktor i morali smo bolje da uradimo.

Ovo posmatram kao tragediju u našim odnosima unutar vlasti, jer hoću da se bolje i više bore. Grčić verovatno Zoranu Mihajlović, smatra krivcem za svoj odlazak – kaže Vučić.

Govoreći o energetskoj situaciji kaže da se nasmejao, kada su rekli da je u Srbiji loša energetska situacija.

– Ljudi u Srbiji su videli pred Novu Godinu kada sam govorio o teškoj energetskoj situaciji, a svi u Evropi su ćutali. Ja sam znao da će nam biti potrebno više novca i Srbija je za to spremna – kaže Vučić.

– Mnogo novca za uvoz je potrošeno, jer je cena visoka. Plaća Vlada, dobra je finansijska situacija. Javni dug tražimo striktno pod kontrolom, ispod 60 % BDP-a, 57 % Srbija je bolja od svih. Kad sam postao predsednik Vlade, bila je 79 % u odnosu na BDP. Inflacija u Srbiji biće najniža, niža od Nemačke.

Kaže da je cena električne energije u Nemačkoj u ovoj godini porasla više nego ikada, da megavat sat košta 150 evra.

– Troškovi prosečnog domaćinstva porasli su 74 %. Nemačka vlada gleda kako će da izađe na kraj sa time. Danas je u Srbiji proizvedeno 108.000 megavat sati, od toga 61.000 termoelektrane, 41.000 hidroelektrane.

Kaže da je potrošnja radnim danima ogromna, a uvoz je 13,5 %.

– To je, ne računajući Bugarsku i Mađarsku, koje imaju nuklearke, ubedljivo najmanje u regionu. Evo šta se dogodilo, Hrvatska drsatično povećava cene energenata, BiH je već povećala.

Kako je naveo, mnogo novca je potrošeno, zato što je cena električne energije porasla.

– Mi to plaćamo dobro, plaća Vlada, jer imamo dobru finansijsku situaciju. Vlada, po pitanju zaduživanja stoji perfektno. Srbija je bolja od svih.

Vučić je rekao da će inflacija biti na nivou od 4 % na godišnjem nivou.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis

Nafta „brent“ dostigla 90 dolara po barelu – prvi put od 2014. godine

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Nafta „brent“, koja predstavlja međunarodno merilo za ovu sirovinu, dostigla je cenu od 90 dolara po barelu, prvi put od 2014. godine. Do rekordne cene došlo je usled geopolitičkih tenzija između Rusije i Ukrajine, i povećane potražnje za energentima koja nadilazi ponudu.

Fjučersi evropske nafte „brent“ dostigli su cenu od 90 dolara po barelu, prvi put u poslednjih sedam godina. Skok cene i u Njujorku – i to za čak 2 % – na 87,43 dolara po barelu, javlja Radio-televizija Srbije pozivajući se na sajt CNBC.com.

Zalihe u najvećem američkom naftnom čvorištu Kušingu (Oklahoma) pale su za 1,8 miliona barela treću nedelju zaredom.

Rebeka Babin iz kompanije CIBC Private Wealth kaže da su katalizator viših cena nafte potencijalne sankcije Rusiji, do kojih bi došlo u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

U „Goldman Saksu“ kažu da je malo verovatno da će doći do poremećaja u snabdevanju, ali da bi moglo doći do povećanja cena energenata, s obzirom na ionako zategnuto tržište.

Ranije ovog meseca, iz „Goldman Saksa“ su naveli da „brent“ može dostići 100 dolara po barelu do trećeg kvartala.

Ponuda „crnog zlata“ se oporavlja sporije od tražnje, koja raste brže usled oživljavanja ekonomske aktivnosti, nakon pada zbog pandemije, i povećanja mobilnosti.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu