Connect with us

Politika

Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Emanuelom Makronom: „Srbija odgovorila non-pejperom na francusko-nemački predlog“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu istakao je da je Srbija odgovorila non-pejperom na francusko-nemački predlog rešavanja kosovskog pitanja.

Sa Makronom je kaže govorio o frustracijama našeg naroda, a predsedniku Francuske je poručio da „srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpis“, kao i o evropskoj perpektivi Srbije i saradnji Privrednih komora Srbije i Francuske, napretku našeg aerodroma, beogradskom metrou i svim drugim bitnim temama, istakavši da je sastankom zadovoljan.

„Makron je predsednik velike zemlje, ja sam predsednik ponosite i za mene najlepše zemlje, doživljavam ga kao iskrenog prijatelja naše zemlje, čini mi se da i on poštuje što ne lažem i govorim istinu i što sam otvoren“, naveo je Vučić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi se sastao sa predsednikom Srbije, a upitan za ovu izjavu Vučić kaže da je uvek spreman za razgovor spreman, ali da ne veruje da će ga biti.

Dodao je da je Markon imao predloge, ali je poručio da su Srbi jasno poručili šta su njihovi zahtevi da bi se vratili u institucije, ali da smo od toga dosta daleko.

Rekao je da ne može da govori o svim delovima razgovora.

Doneo sam dokumente o tablica o kojima pričamo, Makronu sam pokazao „jel ovde piše KS ili RKS, rekao mi je da piše“. E pa samo to tražimo, samo tražimo to što piše, naveo je predsednik dodavši da je Priština to odbila jednostranom odlukom.

Upitao je novinare da li su čuli da je Srbija odgovorila „non pejperom na non-pejper“ te da nema ništa od toga da Beograd i Priština moraju da se saglase sa francusko-nemačkim predlogom.

Nisam idiot, nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote, rekao je u tom kontekstu Vučić.

Hovenijer je sa pravom uplašen. Ali setite se nakon junske krize sam rekao da imamo problem koji počinje prvog septembra, to su lične karte, mi ćemo nešto predložiti što je u okviru naše politike i OB ali nije lako za nas da se prevaziđe situacije. Nama su rekli „molimo Vas Aleksandre uradite to, mi ćemo da preuzmemo odgovornost da se reši pitanje oko tablica, i vidite kako se rešilo. Vidite kako smo saterani u ćošak i to su shvatili Srbi sa celog Kosova, i ako da im kažem vratite se u institucije. Srećom sami su stavili zahteve, nema od tog posla ništa“, rekao je.

Dodao je da mu je od celog Pariskog foruma ovo bio najvažniji sastanak i da ne može o svemu da govori, ali da ima dobrih strana za Srbiju.

Rusko povlačenje iz Hersona Srbiji pokazuje koliko moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost i da sami brinemo za svoju budućnost, pa i u vojnom smislu moramo sami da o sebi da brinemo, istakao je.

Ljudi u Srbiji misle da je vojna neutralnost dokaz slobodarskog pristupa Srbije i toga da želimo da budemo svoji na svome i da zadržimo dobre odnose kako na Zapadu tako na Istoku, rekao je Vučić.

Situacija je sada lakša, kada se vidi kako su prošli Rusi koji su treća vojna sila, jer mogu da kažu „a kako ćete onda da prođite Vi mali Srbi“, dodavši da će Srbija brinuti o sebi i u vojnom i u svakom drugom smislu.

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, sastali su se, a Vučića je Makron dočekao ispred Jelisejske palate, uz prisustvo garde Republike Francuske, a nakon toga je usledio sastanak u četiri oka, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije stigao je u posetu Parizu gde će danas učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a očekuje ga i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Poseta dolazi u vreme krize na Kosovu, a nakon što je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan rešavanja problema na relaciji Beograd i Priština.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu