Connect with us

Politika

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski potvrdili zajedničko učešće na samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu

Foto: Unsplash

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski doneli su odluku da će učestvovati na današnjem samitu EU-Zapadni Balkan, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Sastanak se održava u Briselu tokom samita Evropskog saveta.

U saopštenju se navodi da su nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije.

„Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama“, navedeno je iz kabineta srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Dodaje se da su lideri svesni da teme razgovora neće biti lake, ali da će učešćem još jednom potvrditi posvećenost evropskom putu tri zemlje.

Lideri šest zemalja regiona pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog saveta koji bi trebalo da bude održan sutra pre početka redovnog junskog samita Unije, na kojem će se razgovarati o proširenju, navodi RTS.

Prema pisanju medija, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u pismu liderima članica EU, pozivajući ih na sednicu Evropskog saveta, istakao da se mora dati nova energija procesu proširenja i unaprediti „integracija naših partnera sa Zapadnog Balkana“.

On je poručio da je Zapadni Balkan važan za EU, a EU je važna za Zapadni Balkan, dodavši da će se sa zapadnobalkanskim partnerima sresti pre formalne sednice Evropskog saveta, koji će zasedati 23. i 24. juna.

„Mir, bezbednost i prosperitet u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima su vrednosti koje EU deli s drugim evropskim partnerima. Ideja Evropske političke zajednice je predstavljena u cilju podsticanja političkog dijaloga i saradnje. Mi ćemo se fokusirati na stratešku diskusiju o tome kako da ojačamo naše odnose radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa“, naveo je Mišel.

Prema njegovim rečima, uz rat u Evropi, preduzeta je akcija bez presedana, projektujući EU geopolitički uticaj.

„Sada moramo da preduzmemo dalje korake da ojačamo sigurnost i stabilnost. Ovo će biti glavni fokus našeg Evropskog saveta. Sada je vreme da se prizna da je budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije unutar EU. Pozvaću vas da Ukrajini i Moldaviji dodelite status kandidata. Paralelno, nastavićemo da pružamo Ukrajini snažnu humanitarnu, vojnu, ekonomsku i finansijsku podršku“, kazao je Mišel.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu