Connect with us

Aktuelno

Ako volite da pijete pivo, jedno je najzdravija opcija

Pixabay

Pivo je jedno od najstarijih, ali i najpopularnijih pića na svetu. Ljudi ga konzumiraju kada je vreme za roštiljanje, piknike na otvorenom i zabave uz bazen, no je li to piće dobro za naše zdravlje pitanje je koje se uvek postavi?

U osnovi svih omiljenih pića, pa tako i piva, je – alkohol. Kao što mnogi znaju, preterana konzumacija alkohola može dovesti do visokog krvnog pritiska, raka, oslabljenog imunološkog sistema, kognitivne disfunkcije, problema s mentalnim zdravljem i zavisnosti od alkohola.

Alkohol smanjuje naše inhibicije nakon konzumiranja, ali ima i stimulativne učinke koji utiču na san, a samim tim i na celokupini kvalitet života.

Upravo zbog svih ovih zdravstvenih posledica trebalo bi birati pića sa što manjim procentom alkohola, savetuje USA Today.

Standardno pivo, prema Nacionalnom institutu za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, jeste pivo od 355 ml koje sadrži pet odsto alkohola.

Međutim, verovatno ste nekada kupili pakovanje s više od osam odsto ili neki čak i one od 18.

– Mislite da pijete jedno pivo, ali upravo ste popili dva pića u jednoj limenci – kaže nutricionista Kris Mor.

U protekloj deceniji došlo je do porasta „zdravih“ piva koja se mogu pohvaliti elektrolitima, antioksidansima i ključnim nutrijentima, piše USA Today.

Nemojte se zavaravati, kaže Mor, većina ovoga je marketinški trik kako bi potrošače naterali da „opravdaju svoju konzumaciju alkohola“.

– Ako je pivo naš izvor antioksidansa i hranjivih materija, onda imamo mnogo drugih problema koje moramo razmotriti. Postoji nekoliko (piva) koja su obogaćena raznim sastojcima, ali ja se sigurno ne bih okrenuo pivu kao izboru prehrane – rekao je Mor.

Bez obzira na to kako se pivo proizvodi, sadržaj alkohola je taj koji će imati najveći negativan uticaj na zdravlje.

To ne znači da se morate odreći piva ili alkohola u potpunosti kako biste živeli zdravo, kaže Mor, dodajući ipak da život bez alkohola svakako ima zdravstvene prednosti.

Treba li skroz izbegavati alkohol?

Niskokalorična i lagana piva su zdravije opcije, govori nutricionista, dodajući da se takva piva rade s više vode od standardnih piva kako bi se smanjio udeo alkohola.

– Je li ovo poruka ‘nikad ne pij alkohol’? Ne, ali dobrobiti nepijenja alkohola sigurno nadmašuju potencijalne dobrobiti alkohola – kaže Mor, dodajući da je ključ u umerenosti.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu