Connect with us

Magazin

Ako voda jednom proključa nikako ne smete da je ponovo koristite

Pixabay

Kada kuvamo često koristimo vodu iz slavine, što naravno nije ništa loše, ali bilo da spremate kafu ili kuvate ručak nemojte da dozvolite da voda dugo vri ili dvaputa da prokuva.

Stručnjaci preventivne medicine ističu da korišćenje vode koja duže vreme stoji u ketleru ili koja je provrela dva puta može negativno da utiče na zdravlje i savetuju da to izbegavate.

Pod prokuvavanjem se podrazumeva zagrevanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama iz nje.

Ali u isto vreme se dešavaju i drugi procesi koju mogu da budu štetni po zdravlje:

1. Povećava se koncentracija soli

2. Stvara se kamenac koji se gormira zbog izotopa vodonika

3. Molekuli kiseonika isparavaju

4. Korisna svojstva vode se gube.

Zbog negativnih posledica stručnjaci upozoravaju da nikako ne zagrevate vodu koja je već jednom proključala i ne unosite je u organizam. Umesto toga, najbolje je da je prospete i sipate novu koju ćete dalje koristiti.

 

(b.i)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danas je obeležen dan Svetog Save „školske slave“, a obeležile su ga sve škole u Srbiji

Širom srbije je danas obeležen dan Svetog Save, dan koje sve škole u Srbije vode kao svoju školsku slavu. Mnogo toga već znamo ko je bio Sveti sava.

Sveti Sava je bio srpski sveštenik, arhiepiskop i nacionalni preporoditelj. Bio je prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, osnivač prvog srpskog vidovdanskog manastira Hilandara i prvi srpski školski sistem, što ga čini jednim od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Sveti Sava se rodio kao Rastko Nemanjić, sin srpskog kralja Stefana Nemanje. Kao mlad čovek, Rastko je odlučio da se posveti bogosluženju i monaštvu, pa je napustio svijet i otišao u Atos, gde se zarekao monaškom zivotu. Tamo je preuzeo ime Sava i postao monah.

Nakon nekog vremena, Sveti Sava se vratio u Srbiju sa ciljem da unapredi crkveni život i da osnuje srpske manastire. On je osnovao prvi srpski vidovdanski manastir Hilandar na Atosu i bio njegov prvi iguman. Tada je počeo da širi pravoslavnu veru među Srbima, što je dovelo do nacionalnog preporoda.

FOTO: Unsplash

Sveti Sava je takođe osnovao prvi srpski školski sistem, što je doprinijelo razvoju srpske kulture i književnosti. On je takođe napisao mnoga dela koja su važna za srpsku istoriju i kulturu, uključujući i „Zakonik svetog Save“, koji je sadržavao pravila za monaški život.

Sveti Sava je preminuo 1235. godine, a njegovo telo je preneto u Srbiju i sahranjeno u manastiru Hilandar. Danas, Sveti Sava se smatra zaštitnikom Srbije i srpskog naroda. Njegov praznik se slavi 27. januara, a mnogi Srbi ga smatraju za svetitelja koji ih je učinio jakim i ponosnim narodom.

Njegov uticaj na veru i kulturu je ogroman, i njegova nacionalna uloga je neosporna. Sveti Sava se smatra za jednog od najvećih sveštenika svog vremena i jednog od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji. On je unapredio pravoslavnu veru, kulturu i književnost.

S.M.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu