Povežite se sa nama

Covid19

Agencija za lekove posle odobrenja Fajzerove vakcine za decu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Nakon što je Agencija odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina, slede koraci koji se odnose na stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Institut „Batut“, koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre, izjavio je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

„Lično sam imao priliku da razgvaram sa roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti i koji jedva čekaju ovu vakcinu. Zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente koji su ugroženi od novih varijanti virusa“, rekao je Zelić za RTS.

On je istakao da je Ministarstvo zdravlja pokazalo kvalitet i odlučnost u ovoj situaciji i izrazio očekivanje da će to pitanje biti rešeno u najskorijem roku i da će deca kojima je potrebno da se vakcinišu protiv kovida imati priliku da to urade.

Zelić je ukazao i da je važno da se i svaka serija vakcine kontroliše od strane Agencije.

Zelić je naveo da Fajzer vakcina ima dovoljno i ponovio da građani koji se nisu vakcinisali to treba da učine.

Govoreći o neželjenim reakcijama, on je naveo da je bilo svega 991 slučajeva prijavljenih neželjenih reakcija posle vakcine, a 9 ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Fajzer testira novu varijantu vakcine sledeće nedelje

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Fajzer i nemački partner BioNTech najavili su da SAD mogu da kupe novu verziju vakcine, koja cilja nove verzije virusa.

Fajzer i nemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 miliona dodatnih doza vakcine kovida 19 i da bi mogla da kupi novu verziju vakcine koja cilja nove varijante virusa.

Tom najavom, ukupan broj doza namenjenih Sjedinjenim Državama je 500 miliona doza, sa približno 208 miliona doza već isporučenih, prema vladinim podacima u četvrtak.

Fajzer je prošle godine potpisao ugovor sa američkom vladom za 100 miliona doza vakcine za skoro dve milijarde dolara, uz mogućnost kupovine još 500 miliona doza.

Većina novih doza biće isporučena do kraja godine, a preostalih 90 miliona biće isporučeno do 30. aprila sledeće godine, najavile su kompanije.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak da je sedmodnevni prosek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 % u odnosu na nedelju dana ranije.

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 % novih slučajeva širom zemlje.

Fajzer je ranije ovog meseca najavio da kompanije planiraju da zatraže odobrenje američkih i evropskih regulatora za dodatne doze svoje vakcine kovid 19.

Kompanije su osmislile novu verziju vakcine koja je usmerena na delta varijantu, koju planiraju da testiraju u narednim nedeljama, ali su navele da bi trenutna vakcina takođe mogla da pruži zaštitu protiv te varijante.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu