Dašina super hrana: Dočekajmo leto spremni!
Da li smo spremni za leto ili još uvek spavamo dubokim snom? Svake godine sebi obećamo da čemo sledeće godine biti bolji, i kad stigne opet sve po starom… Ništa se nije promenilo, navike su iste, brojke na vagi takođe.
Dajana Švraka Milutinović može sa nekoliko saveta to da promeni i da vam ova godina bude zaista drugačija.
– Pratite me ovih dana na @dashinasuperhrana tamo ću i podeliti izazov u samoj transformaciji kroz ishranu, fizičku aktivnost, tretmane i sve što ide uz zdrave i bolje promene. Do tada delim sa vama nekoliko saveta i recepata da i vi budete korak bliže cilju koji sebi već tako dugo obećavate – kaže Dajana
- Hidratacija je majka zdravlja, lepote, vitkog tela. Uz toplije dane više se i znojimo, zbog čega je njena preporuka, ukoliko ste zdrava osoba, da dnevni unos bude minimalno 3 litre tečnosti. Voda i limunada neka vam budu favoriti za osveženje i hidrataciju.
- Jedite što više svežeg, sezonskog povrća i voća. Voće konzumirajte kao užine, dok uz ručak uvek neka se nađe tanjir sveže salate. Takođe, obrok salata u ovom periodu je sjajan izbor i to sa ribom, tunom, lososom, kao i sa pilećim fileom.
- Fizička aktivnost je veoma važna kako bi očuvali zdravlje, ali i poželjan izgled.
- Trudite se da vam razmak između obroka bude između 3 do 5 h ( preporuka je okvirno 3,5 do 4h) i da vam doručak bude u prva 2h od buđenja.
Nemojte da mnogo robujete strogim pravilima, jer vam isti neće dati dugoročne rezultate. Cilj nam je da zajedno steknemo bolje navike i počnemo sa zdravijim stilom život, sa namirnicama koje volimo i koje nam prijaju.
Tu je i nekoliko recepata koji vam mogu biti predlog obroka tokom ovih promena. Srećno!
Veganske ćufte od leblebija
Sastojci:⠀
- 100g leblebija ⠀
- 100g kuvane kinoe ⠀
- 200g ovsenih pahuljica ⠀
- 3 čena belog luka⠀
- 1 kašika Pesto genovese (nije obavezno) ⠀
- 1 paprika crvena sveža⠀
- 5 kolutića spanaća zaleđenog (otopila sam ga i odstranila vodu) ⠀
- So, biber, peršun, čili… Začini po želji ⠀
Sve povezati u secku i formirati pljeskavice koje zatim uvaljate u crni i beli susam. Na zagrejanom tiganju sa malo maslinovog ulja pustiti da porumene sa obe strane. Priprema : 20 minuta. Porcija: za 3 osobe.
Tuna salata
Sastojci:
- 170g Tuna stejka
- 40g integralne paste
- Baza lisnato povrće: rukola, matovilac, zelena salata (šta nađete ili pravite svoj mix) nemate ograničenu količinu
- Pola glavice ljubičastog luka
- 1 crvena paprika
- 1 Paradajz
Sos: 100 ml biljne pavlake, 1 mala kašika Pesto sosa (možete samo naseckati sveži bosiljak ako ne želite kupovini Pesto)
Himalajska so, biber
Tunu, papriku i luk kratko propržite na maslinovom ulju. Kad je gotovo, pomešajte sa svim ostalim sastojcima i prelijete sosom koji ste kratko zagrejali i povezali. Preko pospite crni kim.
Ćufte od tikvica
Sastojci:
- 1 rendana tikvica
- 1 šargarepa
- 1 sveža crvena paprika
- Šaka oraha
- Himalajska so
- 100g tunjevne
- Crveni ljuti sos po želji (tabasko ili tucana paprika)
- 5 kašika ovsenih pahuljica
- Sveži peršun
Tikvicu i šargarepu rendati, ostaviti da stoje kratko pa procediti dobro. Papriku seckasti sitno- dodati ostale sastojke i pomešati. Formrati ćuftu, te peći na pek papiru 30 minuta na 200 stepeni. Porcija je za 3 osobe, ajelo se priprema 40 minuta.