Namirnica koju mnogi svakodnevno konzumiraju negativno utiče na creva: Šta savetuju lekari?
Objavljeno 25/11/2025
0
53 Views
Iako se često govori o visokim količinama masti i natrijuma, stručnjaci podsećaju da sir istovremeno donosi i hranljive prednosti poput proteina i kalcijuma.
Hrana koju jedemo direktno utiče na naše zdravlje, a to važi i za SIR: neke vrste mogu opteretiti srce, dok druge mogu uticati na osetljivu ravnotežu bakterija u CREVIMA, koja je povezana s energijom, redovnom probavom, manjom nadutošću i boljim raspoloženjem.
Kada je reč o zdravlju creva, lekari jasno upozoravaju da najlošiji uticaj imaju visoko prerađeni sirevi sa malo kultura i mnogo soli.
To uključuje komercijalne narendane mešavine, aromatizovane kriške i jeftin pizza sir, kaže gastroenterološkinja dr Ekta Gupta za Parade.
S tim se slaže i gastroenterološkinja dr Ritu Nahar, koja ističe: „Kad je reč o zdravlju creva, prerađeni sirevi su među najgorim izborima.
Stručnjakinje objašnjavaju zašto: takvi sirevi sadrže mnogo zasićenih masti, natrijuma i emulgatora, a veoma malo živih kultura.
Oni mogu promeniti crevni mikrobiom i doprineti upalama, nadutosti i metaboličkim problemima ako se jedu često, kaže dr Nahar.
Dr Gupta dodaje da minimalan udeo živih kultura znači da ovi sirevi „ne doprinose korisnim bakterijama“.
Upozorava i na druge moguće posledice česte konzumacije: „Ako se jedu veoma često, rezultati mogu uključiti povećan rizik od disbioze, pogoršanje digestivnih simptoma i dodatne metaboličke i kardiovaskularne rizike.“
Uprkos tome, gastroenterološkinje naglašavaju da prerađeni sir nije „strašan“, ako se jede povremeno i u malim količinama. Nije ni potrebno izbaciti sav sir iz ishrane, osim ako postoji specifičan zdravstveni razlog poput intolerancije na laktozu ili alergije na kazein.
Dr Gupta savetuje odabir tradicionalno fermentisanih i odležanih sireva, jer oni sadrže više živih kultura, dok dr Nahar navodi: Prirodno odležani sirevi poput čedara, švajcarskog sira ili goude, te fermentisane opcije poput kefir sira, mogu podržati raznolikost crevnog mikrobioma.
Obe doktorke preporučuju kombinovanje takvih sireva s namirnicama bogatim vlaknima kako bi se dodatno podstakao pozitivan efekat na crevni mikrobiom.


Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.