Za ovo jeftino voće kažu da može zameniti skupe lekove za holesterol

„Jedna jabuka dnevno tera lekara iz kuće“, poznata je izreka koja podseća na blagotvorno dejstvo ovog omiljenog voća na organizam
Srbi godišnje pojedu oko 14 kilograma jabuka po osobi, a najpopularnije su voćkaste i blago kisele sorte poput elstara, brejberna i jonagolda. Ali koje su sorte zapravo najzdravije?
Jabuke se sastoje od oko 85 odsto vode, što ih čini niskokaloričnim voćem, sa prosečno od 50 do 70 kalorija po komadu. Sadrže znatne količine vitamina C, folne kiseline, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, kao i vlakna poput pektina i celuloze.
Osim toga, bogate su fitohemikalijama i antioksidansima, posebno polifenolima, koji štite ćelije od slobodnih radikala. Male količine vitamina A, B1, B2, niacina, B6 i E takođe doprinose nutritivnoj vrednosti, a koncentracija ovih materija zavisi od sorte.
Britanski naučnici otkrili su da oni koji redovno jedu jabuke ostvaruju sličan efekat na snižavanje holesterola koji bi imali da piju lekove statine. Prema studiji, kada bi 70 odsto britanske populacije starije od 50 godina jelo jednu jabuku dnevno, moglo bi se sprečiti oko 8.500 smrtnih slučajeva godišnje.
Stare sorte i polifenoli
Stare sorte jabuka, poput bobovca, kanade, božićnice, mašanke i zelenike, posebno su bogate polifenolima i cenjene zbog svoje otpornosti i ukusa. Ova jedinjenja imaju antioksidativna svojstva, pomažu u regulaciji krvnog pritiska i smanjuju upale. Polifenoli takođe mogu neutralisati alergene, zbog čega su ove sorte bolje podnošljive za osobe sklone alergijama. Nasuprot tome, novije sorte poput brejberna, elstara, tlatnog delišesa, greni smita i jonagolda sadrže znatno manje polifenola.
Crvene i ružičaste jabuke, kao što su pomenute stare sorte, posebno su bogate vitaminima, zahvaljujući antocijaninima u kori. Na primer, sorte gloster i koksova narandžasta (Cox’s Orange) takođe spadaju u ove nutritivno bogate jabuke. Greni smit, iako popularna, sadrži znatno manje vitamina.
Nemački portal 24 Vita savetuje da, kada je moguće, ne ljuštite jabuke već ih dobro operete, jer se vlakna i sekundarne biljne materije nalaze u kori ili neposredno ispod nje. Takođe, preporučuje se kupovina jabuka sa lokalnih farmi, po mogućstvu organskih, kako biste izbegli pesticide i dobili voće sa višim sadržajem polifenola.