Ovo je najzdravija hrana u konzervi
Objavljeno 16/09/2025
0
62 Views

Konzervisanje održava hranu svežom i jestivom, posebno onu koja je sklona razvoju različitih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i kroz proces sterilizacije.
Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali kada se jednom konzerviše voće ili povrće, ono može trajati godinama, bezbedno od opasnih mikroorganizama, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana.
To su sigurno, kaže ona, sardine iz konzerve, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, a ujedno i održiva, i ne zahteva dugu pripremu niti kuvanje. Dodavanje konzervisane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti.
Konzervisane sardine obično sadrže manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora kada je u pitanju morska hrana, posebno ako vam sveža nije dostupna, rekla je Kording.
Uz njih, dodaje ona, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, dok maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti koje su dobre za srce, objašnjava ona.
Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a Kording preporučuje da se sardine pomešaju sa testeninom, sirom ili krekerima kao užina.
Lično najviše volim da ih izgnječim viljuškom i jednostavno ubacim u salatu, rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se sardine iz konzerve uključe u ishranu.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.