Ovo jelo od krompira najviše povećava rizik od dijabetesa
Objavljeno 18/08/2025
0
71 Views

Nasuprot tome, konzumiranje iste količine krompira pripremljenog na druge načine – kuvani, pečeni ili pire krompir, nije pokazalo značajno povećanje rizika od dijabetesa.
Istraživanje je otkrilo i da zamena bilo koje vrste krompira sa integralnim žitaricama povezana sa manjim rizikom od dijabetesa tip 2, dok je zamena sa belim pirinčem povezana sa većim rizikom.
Krompir pruža korisne hranljive materije kao što su:
Međutim, krompir je bogat skrobom, što mu daje visok glikemijski indeks. Ovo je povezano sa većom verovatnoćom razvoja dijabetesa tip 2.
Do sada, studije nisu ispitivale kako metode kuvanja ili specifične namirnice koje krompir zamenjuje u ishrani, mogu da utiču na njihov ukupni uticaj na zdravlje.
Da bi istražili ovo, istraživači su analizirali kako su različiti načini pripreme krompira – kuvani, pečeni ili pire, u poređenju sa pomfritom, povezani sa rizikom od dijabetesa tipa 2.
Proučavali su i efekte zamene krompira drugim namirnicama bogatim ugljenim hidratima, uključujući integralne žitarice i pirinač.
Analiza je koristila podatke više od 205.000 američkih zdravstvenih radnika koji su učestvovali u tri velike studije između 1984. i 2021. godine. Svi učesnici su na početku bili bez dijabetesa, srčanih bolesti i raka, i popunjavali su detaljne upitnike o ishrani svake četiri godine.
Tokom skoro 40 godina praćenja, kod 22.299 ljudi je dijagnostikovan dijabetes tipa 2.
Nakon prilagođavanja faktora načina života i ishrane povezanih sa rizikom od dijabetesa, istraživači su otkrili da se za:
Međutim, sličan unos pečenog, kuvanog ili pire krompira nije bio povezan sa značajno povećanim rizikom:
Nasuprot tome, kada je krompir – pečeni, kuvani ili pire zamenjen belim pirinčem, to je bilo povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tip 2.
Ovo je opservaciona studija, tako da se ne mogu izvući čvrsti zaključci o uzroku i posledici, a istraživači ne mogu da isključe mogućnost da su drugi neizmereni faktori mogli da utiču na njihove rezultate.
Naši nalazi naglašavaju da veza između unosa krompira i rizika od dijabetesa tip 2 zavisi od specifičnih namirnica koje se koriste kao zamena. Nalazi se, takođe poklapaju sa trenutnim preporukama za ishranu, koje promovišu uključivanje celih žitarica kao dela zdrave ishrane za prevenciju dijabetesa tip 2, zaključuju istraživači.
Navode i da sa svojim relativno malim uticajem na životnu sredinu i zdravlje, pečeni, kuvani ili pire krompir mogu da budu deo zdrave i održive ishrane, iako bi integralne žitarice trebalo da ostanu prioritet.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.