Koje zdrave namirnice dovode do gojaznosti?
![](https://izprveruke.rs/wp-content/uploads/2022/03/gil-ndjouwou-cueV_oTVsic-unsplash-scaled.jpg)
Iako su dijete sa malo ugljenih hidrata često povezane sa gubitkom težine, važno je znati da neke namirnice sa malo ugljenih hidrata mogu doprineti povećanju telesne težine, ako se konzumiraju u velikim količinama
Namirnice poput avokada, maslina, orašastih plodova i semenki su nutritivno bogate, ali i kalorične, što može dovesti do povećanja telesne težine, ako se jede u prevelikim količinama.
Stručnjaci su upozorili na dve popularne namirnice sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, koje mogu podstaći povećanje telesne težine, ako se konzumiraju bez ograničenja:
1. Slani orašasti plodovi i semenke
Orašasti plodovi i semenke imaju brojne zdravstvene prednosti, ali gastroenterolog i barijatrijski hirurg dr Harš Šet upozorava da slane verzije mogu negativno uticati na ravnotežu tečnosti u telu i doprineti nadimanju.
Nutricionistkinja Šeri Berger ističe da su orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova odličan izvor zdravih masti, proteina i vlakana, ali ako ih jedemo bezobzirno, lako možemo da unesemo više od 800 kalorija u samo jednoj užini.
Umerenost je ključna – uključivanje orašastih plodova u uravnoteženu ishranu može obezbediti vredne hranljive materije, bez ometanja ciljeva mršavljenja.
2. Punomasni mlečni proizvodi
Punomasni mlečni proizvodi, kao što su punomasno mleko, sir i puter, imaju malo ugljenih hidrata u poređenju sa proteinima i mastima. Međutim, njihov visok sadržaj zasićenih masti može povećati nivo LDL holesterola, što može povećati rizik od upale i smanjiti osetljivost na insulin.
Veoma loši oblici masti, kao što su zasićene masti, nalaze se u proizvodima kao što su punomasno mleko, sir i puter. Ove masti povećavaju LDL holesterol, podstiču upalu i smanjuju osetljivost na insulin – tri faktora koji povećavaju rizik od dijabetesa, a takođe doprinose gojenju, zaključio je dr Šet.