Znate li koji je najnezdraviji, a koji najzdraviji način pripreme jaja?
Kada pomisle na doručak, mnogi pomisle na jaja, pripremljena na bilo koji način. Ovo ima smisla jer su jaja odličan izvor hranljivih materija potrebnih telu, a takođe se lako pripremaju.
Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanca su prepuna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, holin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler.
Ali da biste izvukli najbolje od jaja, trebalo bi da pazite kako ih pripremate. Iako ne postoji „pogrešan“ način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge.
Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.
Sirova jaja su najopasnija, sirova belanca se teže svare zbog prisustva avidina i stoga su teško svarljiva. Pored toga, postoji velika mogućnost trovanja salmonelom.
Jaja su zdrava, ali u kojoj količini?
Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuvana jaja. Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebne masnoće, ali je tokom pripreme dovoljno četkicom premazati tepsiju uljem da bi se dobio niskokalorični obrok. Sa malo masti, korišćenje vitamina A, D i E iz jaja je veće.
Ako pržite jaja na puteru, možda ćete negirati neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter u mešavinu, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju.
Priprema jaja sa minimalnim sadržajem masti ili korišćenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuvana ili poširana jaja su način za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom.
Osim kako ih kuvate, važno je i sa čime jedete jaja. Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća za dodatne hranljive materije i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole je odličan dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka.