Ne, NISU svi sendviči nezdravi!
Sendviči su idealan obrok kada smo u žurbi, a da li ste znali da pored onih gotovih iz supermarketa koji sadrže više kalorija od pice, postoje i zdravi?
Mnogi ljudi vole sendvič od belog hleba, sira, šunke, kiselih krastavaca i zelene salate, ali ako želite da smanjite unos kalorija, ovo nikako nije dobar izbor.
Namirnice koje produžuju životni vek
– Nažalost, ovo ne čini zdrav sendvič! Za početak, to je neverovatnih 404 kalorije. Ako dodate paketić čipsa (153 kalorije) i konzervu koka-kole (139 kalorija), to znači da vaš ručak ima 696 kalorija – objasniča je dr Debora Li za Express.
Doktorka je otkrila koje su vrste sendviča najbolje, a koje najgore za naše zdravlje.
Najbolji sendvič
Doktorka Li je otkrila da je najzdraviji sendvič napravljen od hleba od celog zrna, sa nemasnim proteinskim punjenjem poput piletine, ćuretine ili ribe, i zdravim namazom poput humusa ili avokada.
– Dodavanje zelene salate, paradajza ili krastavca povećava sadržaj vitamina i minerala. Idealno bi bilo da sami napravite ovaj sendvič od nule od kvalitetnih sastojaka – rekla je doktorka.
Li je preporučila ili kiselo testo, koje sadrži prebiotike i koje je odlično za zdravlje creva, ili raženi ili integralni hleb zbog sadržaja vlakana.
– Svi bi trebalo da jedemo 30 grama vlakana dnevno, tako da nam jedenje hleba bogatog vlaknima pomaže da postignemo taj cilj. Vlakna su ključna za osiguravanje da hrana prolazi kroz creva odgovarajućom brzinom, snižavajući holesterol i sprečavajući zatvor – dodaje droktorka.
Najgori sendvič
Doktorka Li je upozorila da se najgori sendvič kupuju u prodavnici.
– Gotovi, pripremljeni sendviči mogu biti bogati mastima, šećerom i soli. Na primer, često sadrže prelive tipa majoneza sa visokim sadržajem masti. Hleb koji se kupuje u prodavnici je često bogat šećerom i soli. Neki prethodno napravljeni sendviči imaju preko 690 kalorija. Ako morate kupiti sendvič, uvek pažljivo čitajte etiketu – rekla je dr Li.
– Ako pravite sendvič kod kuće, nemojte da koristite beli hleb iz prodavnice, punjenja sa visokim sadržajem masti, soli ili prerađene hrane i majonez zbog sadržaja masti – upozorila je dr Li.