Koliko nam je voća potrebno zimi i kako ga pravilno konzumirati?
U doba zime kada grip i prehlade vrebaju sa svih strana, svi posežemo za suplementima. Zdrava ishrana ipak je nezamenljiva, pa se tako savetuje adekvatan unos vitamina, minerala i ostalih potrebnih i zdravih nutitijenata iz hrane, mahom voća i povrća.
Ana Banduka Todorović govorila je u emisiji Jutro televizije Prva o ovoj temi, tačnije o potrebnom unosu voća tokom hladnih zimskih dana.
Ona je istakla da bi tokom zime najviše trebalo jesti voće, a poseban akcenat stavlja na citruse.
„Citrusno voće je sada najznačajnije, jer sadrži dosta vitamina C. Takođe bitno je da jedemo i nar, jer je on izuzetno zdrav i značajan za imunitet, kao i za krvne sudove i kao antioksidans. Njega bi bilo dobro unositi svakodnevno, bar po jedan. Kardiolozi ga takođe preporučuju za bolji rad srca, jer čuva krvne sudove“, govori Todorović i dodaje koliko bi voća na dan trebalo konzumirati i u kom obliku.
„Koliko god da je neka namirnica zdrava, ne bi je trebalo unositi u neograničenim količinama. Ipak i voće ima šećera, pa je neka optimalna mera oko 400 gr voća dnevno. Preporuka je da se voće uzima kao zaseban obrok ili recimo po podne, kao užina. Mnogo je bolje da se voće jede u svom obliku nego da se od njega pravi sok, kao i da se jede samo jedna vrsta u tom obroku“, zaključila je Ana Banduka Todorović.
I. S.