Sir sa tartufima se zbog svoje „paprene“ cene kupuje na grame – Nije za svakodnevnu konzumaciju
Mnogi građani Srbije dali su se u lov na tartufe, jer se pokazalo da naša zemlja i te kako ima čime da se pohvali kad su u pitanju ove najskuplje gljive na svetu. Zvonko Jovanović iz Smedereva otišao je korak dalje i odlučio da napravi sir sa tartufima koji se zbog svoje paprene cene kupuje na grame, a ne na kilograme.
– Mi smo odlučili da napravimo nešto što mnogima nije pošlo za rukom. Sir sa tartufima nije za svakodnevnu konzumaciju. Ima ekstremno jak ukus, a njegova cena je 100 EUR za 100 grama. Pravi se isključivo od kravljeg mleka, dodaje se beli ili crni tartuf i to sve sazreva četiri godine. Pre toga ne treba da se konzumira. U takav sir stavljaju se i dodaci poput žalfije i oraha – rekao je za RINU Zvonko.
Ovakvi sirevi služe se uz flašu dobrog vina i posle glavnog jela kao poseban delikates. Pošto je izuzetno jakog ukusa, čak i najvatreniji ljubitelji sira sa tartufima mogu da pojedu male količine.
Primera radi, 100 grama ovog specijaliteta za jedno veče mogu da pojedu četiri osobe.
– Ono što je bitno jeste da se unutar ovog sira stavljaju dodaci pravog tartufa, a ne neka ulja. Sastav je 6% belog, dok je u crnom 10% tartufa. Ovaj sir je odličan afrodizijak, a zbog svojih svojstava preporučuje se osobama preko 50 godina – dodao je Zvonko uz osmeh.
Ovaj Smederevac svoj asortiman izložio je na prvom sajmu mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji koji je proteklog vikenda održan u selu Gornja Gorevnica kod Čačka.
Na manifestaciji „Mlečni put“ mnogi su prvi put imali priliku da probaju upravo ovaj skupoceni sir, ali i mnoge druge specijalitete od mleka poput rolovanog kajmaka, magarećeg sira ali i lekovitog sira od aronije.