Šest namirnica za suzbijanje apetita
Kao što postoje namirnice koje nas mame da ih jedemo u velikim količinama i utiču na to da neprestano budemo gladni, tako postoje i one koje mogu da obuzdaju apetit.
Nutricionisti stalno podsećaju na većina ljudi često meša osjećaj žeđi sa osećajem gladi. Uz to, ako vam se jede određena vrsta hrane, to u najvećem broju slučajeva nije glad, već žudnja. Primera radi, kad poželite da jedete grickalice, telo ne šalje signal da mu je potrebna hrana da bi funkcionisalo, već je verovatno u pitanju žudnja, tj. emocionalna glad.
Ali, i apetit i emocionalna glad mogu se ublažiti konzumiranjem pojedinih namirnica.
1. Đumbir
Ova začinska biljka ima reputaciju superhrane. Njegov karakterističan ukus čini ga popularnim u mnogim svetskim kuhinjama.
Kad pijete čaj od đumbira ili smuti napravljen sa ovim ljutkastim korenom, on aktivira sve receptore na jeziku, što daje još jedan efekat – smanjuje osjećaj gladi. Pored toga, đumbir može povoljno da utiče na ubrzavanje metabolizma.
2. Sočivo
Iako nije posebno popularno na našim prostorima, sočivo je i te kako zdravo, što zbog visokog sadržaja vlakana, što zbog činjenice da je siromašno kalorijama. Ali, pretpostavljate i sami, ključ je u vlaknima koja se sporo razgrađuju i samim tim dugo drže sitost.
3. Ovas
Činija ovsene kaše za doručak, pomiješane sa suvim ili svježim voćem i zdravim masnoćama učiniće da ne osećate glad barem tri-četiri sata.
Takođe, ovas je bogat vlaknima koja se sporo razgrađuju u organizmu, što povoljno utiče na nivo šećera, ali i na peristaltiku, posebno kod osoba koje imaju problema sa otežanim pražnjenjem creva.
4. Nana
Čaj od nane može da utoli glad za slatkišima. Ukoliko osetite glad, a posebno žudnju za šećerom, popijte šolju čaja od nane – ubrzo ćete osetiti da vas ta želja napušta.
5. Ljuti začini
Papričica i/ili biber su izvanredni začini koji daju odličan ukus hrani, povoljno utiču na popravljanje cirkulacije i ujedno suzbijaju apetit. Kajenska paprika, koja je ljuća od klasične ljute papričice, može da pomogne u smanjenju osećaja gladi, posebno ako je ne koristite često u ishrani.
6. Proteini
Oni koji praktikuju ishranu baziranu na proteinima životinjskog porekla, sa niskim procentom ugljenih hidrata iz povrća, znaju koliko meso, mlečni proizvodi i jaja mogu da pomognu u procesu mršavljenja. Ali, proteini ujedno i obuzdavaju apetit; malo je onih koji će pojesti velike količine životinjskih proteina u toku dana.
Ipak, trebalo bi da znate da prelazak na ovakav način ishrane može da bude praćen određenim zdravstvenim komplikacijama. Zato je savet da se prije prelaska na ishranu baziranu na proteinima obavezno konsultujete sa lekarom.
(B.I)