Povežite se sa nama

AutoMoto

10 korisnih trikova za upotebu WD-40

Objavljeno

on

U Evropu je stigao 1960-ih, a kada su poljoprivrednici počeli da ga upotrebljavaju za zaštitu svojih mašina njegova „slava“ je nezaustavljivo počela da se širi…

Nema vozača koji barem jednom u životu nije iskoristio „moći“ svemogućeg spreja WD-40. Ovo poznato sredstvo jedan je od ključnih „sastojaka“ svake automehaničarske radionice ili auto-pribora, uvek pri ruci da se izbori sa rđom i zaleđenim bravama.

Poznata skraćenica „WD“ na engleskom jeziku znači „Water Displacement“, odnosno „uklanjanje vode“. Ova hemijska formula je nastala 1953. godine u kompaniji Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), ali patent nikada nije zaštićen. Prvobitna namena ovog sredstva, međutim, uopšte nije imala veze sa automobilima.

Sprej je razvijen po ideji američkog proizvođača aviona Convair, da bi se njime zaštitile svemirske rakete Atlas. Uskoro je, međutim, upšao u širu upotrebu, pa su ga avio-kompanije United i Delta koristile za podmazivanje pokretnih i fiksnih delova aviona DC-8 i Boeing 720s.

U Evropu je stigao 1960-ih, gde ga poljoprivrednici počeli da ga upotrebljavaju za zaštitu svojih mašina, pa je njegova „slava“ počela brzo da se širi i do danas nije prevaziđena.

Iz videa iznad saznaćete 10 korisnih načina na koje WD-40 može biti upotrebljen kod održavanja i popravki automobila.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AutoMoto

Tri smrtna slučaja menjaju starosnu granicu

Objavljeno

on

OD 2023. UČESTVUJU SAMO STARIJI OD 18 GODINA

Međunarodna motociklistička federacija i čelnici Moto GP šampionata dogovorili su se u Mizanu da od 2023. godine u svim kategorijama mogu da učestvuju samo takmičari stariji od 18 godina.

Pravilo je do sada omogućavalo da u Moto 3 i Moto 2 šampionatu takmičari voze već sa 16 godina.

Na ovakve promene čelnici motosporta odlučili su se posle tri smrtna slučaja mladih vozača.

Švajcarac Džejson Dupaskje je umro u 19. godini, nakon sudara, koji je pretrpeo na trci Moto 3 šampionata u maju ove godine.

Španac Ugo Miljan je poginuo u 14. godini na trci Evropskog talent kupa u julu ove godine.

Španac Din Vinjales (15) poginuo je u septembru na trci Supersport 300 šampionata.

Izuzetak od pravila važiće samo za pobednike Moto 3 juniorskog šampionata i Red Bul Moto GP ruki kupa, koji će u Moto 3 svetski šampionat moći da uđu sa 17 godina.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Massage House baner

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu