Connect with us

Politika

Zvaničnik NATO: „Očekujemo da Srbija stane iza plana EU za Kosovo“

Photo: Unsplash

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Havijer Kolomina izjavio je u Beogradu da NATO podržava plan EU za Kosovo, i da očekuje podršku tom predlogu i od Srbije.

Posle sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Kolomina je novinarima rekao da je najvišim srpskim zvaničnicima „veoma jasno“ preneo tu poruku i dodao da će isto reći i zvaničnicima u Prištini.

„Znamo da je predlog na stolu, francuko-nemački predlog, predlog EU. NATO veoma podržava napore EU u tom pogledu. Ja sam predsedniku Vučiću i ministru Dačiću veoma jasno preneo poruku da će NATO podržavati taj plan i da stoga očekuje od Srbije da stane iza toga“, kazao je Kolomina.

Kolomina je ponovio stav da NATO „apsolutno poštuje“ politiku neutralnosti Srbije, i dodao da je Vučiću i Dačiću kazao da alijansa očekuje da ojača saradnju sa Beogradom „koliko je moguće i koliko Srbija želi“.

Naveo je da je sa Vučićem i Dačićem razgovarao i o situaciji u regionu i da im je preneo i „umirujuću poruku“ o radu misije KFOR na Kosovu, predvođene NATO.

„Rekao sam da smo spremni da nastavimo da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, što podrazumeva osiguranje bezbednog okruženja i slobodnog kretanja ljudi. Misija KFOR se ne zasniva na kalendaru, nego na uslovima na terenu, i ostaće na Kosovu dok god bude potrebe“, kazao je Kolomina.

Dodao je da su snage misije KFOR „spremne“ i da će „nastaviti da deluju u skladu sa mandatom predviđenim Rezolucijom 1244“.

Jedan od ciljeva posete Kolomine Beogradu, prema njegovim rečima, bio je i razgovor sa zvaničnicima o odnosima NATO i Srbije, i o partnerstvu dve strane.

„Načelno smo zadovoljni nivoom političkog dijaloga, ali i praktičnom saradnjom koju imamo na različitim nivoima, naročito vojnom saradnjom. Zadovoljni smo interoperabilnošću vaših snaga i činjenicom da su vaše oružane snage veoma profesionalne“, rekao je Kolomina.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu