Connect with us

Politika

Zvaničnik EK: „Priština i Beograd veoma udaljeni od deeskalacije“

Photo: Unsplash

Priština i Beograd su veoma udaljeni od koraka ka smanjenju napetosti, organizovanja novih izbora, sprovođenja Sporazuma iz Ohrida, primene deklaracije o nestalim licima i rešenja za trgovinu, izjavio je agenciji Beta u Briselu jedan zvaničnik Evropske komisije (EK).

To su pokazali nedavni razgovori koje je u Briselu izaslanik EU Miroslav Lajčak vodio sa šefovima pregovaračkih timova Prištine i Beograda, naveo je ovaj predstavnik za štampu EK, naglasivši da su „ti sastanci bili teški i opsežni, ali nisu doveli ni do kakvog preokreta“ za nastavak dijaloga dve strane.

Funkcioner Komisije EU je to rekao na molbu Bete da objasni da li je sad dijalog u potpunom zastoju posle izjave Lajčaka da su „vanredni izbori u aprilu u opštinama na severu (Kosova) bili nagazna mina“ na koju su, kako je naveo, nažalost stali i sad nisu usredsređeni na normalizaciju, već na rešavanje krize.

Zvaničnik EK je stavio do znanja da „Evropska unija očekuje od obe strane da ispune obaveze iz dijaloga i traži da bez daljeg odlaganja dođe do smanjenja napetosti, uz konstruktivno učešće u celom procesu i uzdržavanje od svakog poteza koji bi izazvao dalje zaoštravanje“.

Ipak, dodao je zvaničnik EK, Lajčak je od predstavnika Prištine i Beograda zatražio da „ponovo razmisle o sastancima i daju zalog za razmatranje pitanja koja su na dnevnom redu“.

„Imajući u vidu da su stavovi dve strane nesmanjeno veoma udaljeni i da pitanja o kojima se razgovara imaju veliku političku važnost za tok dijaloga, logično je da se o njima raspravlja i na sastancima na visokom nivou s predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (Kosova Aljbinom) Kurtijem“, istakao je predstavnik za medije EK.

On je predočio da će razgovori biti nastavljeni i da će posrednik EU sazvati nove sastanke u predstojećem razdoblju, a Brisel će „svaki takav susret blagovremeno najaviti“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu