Connect with us

Politika

Žozep Borelj: „U interesu Srbije i Kosova je da nađu neophodnu političku hrabrost da dijalog uspe“

Photo: Unsplash

Borelj je rekao da je njegova uloga da olakša dijalog i da je sebe „u to potpuno uložio“, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka koji se bavi intenzivnom šatl-diplomatijom između Prištine, Beograda i glavnih gradova EU.

„U njihovom je interesu (Srbije i Kosova) i interesu njihovih naroda da nađu neophodnu političku hrabrost da dijalog uspe. Nastavićemo da im pomažemo koliko god možemo, ali na kraju krajeva na njima je da sami donesu odluke. Nepotrebno je reći da će uspešan ishod ovog dijaloga imati veoma pozitivan uticaj na ceo region“, rekao je Borelj povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u subotu u Ohridu.

Po vsokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, problem između Beograda i Prištine ne predstavlja zamrznuti konflikt, već to što ta dva partnera dele problematičnu prošlost, a još nisu u stanju da u potpunosti prevaziđu to negativno nasleđe.

„Verujem da su spremni da nađu rešenje za pregovaračkim stolom. Konačno, žele da se priključe EU, a dobrosusedski odnosi su jedan od osnovnih principa naše unije. Zato dijalogom kojeg podržava EU, pomažemo Beogradu i Prištini da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa“, rekao je Borelj i istakao da je dijalog jedna od ključnih komponenti angažovanja EU na Zapadnom Balkanu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu