Connect with us

Politika

Žozep Borelj: „Priština mora obustaviti policijsku akciju na severu Kosova, a nasilni protesti da prestanu“

Photo: Unsplash

Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.

Borelj je osudio nasilje, naglasio podršku Kforu na Kosovu i rekao da članice EU razgovaraju o „mogućim merama koje će preduzeti ako upletene strane nastave da se protive koracima u cilju smanjenja zategnutosti“.

„Evropska unija očekuje od obe strane da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu, uz posredovanje EU da se nadje postojano rešenje za sever (Kosova), koje će jamčiti za bezbednost svih građana i utrti put za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa“, saopštio je Borelj.

On je rekao da je razgovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Borelj je naglasio da „u Evropi već sad ima previše nasilja“, da EU neće dozvoliti novi sukob.

„Nadam se da će moj glas biti uslišen i da će se ljudi ponašati u skladu s tim zahtevom“, dodao je.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu