Connect with us

Politika

Žozep Borelj posle sastanka u Briselu: „Usvojena veoma važna deklaracija“

Photo: Unsplash

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su se Beograd i Priština na trilateralnom sastanku u Brisleu saglasile o važnom delu aneksa Nacrta sporazuma – Deklaraciji o nestalima.

Borelj je nakon sastanka sa predsenikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem novinarima rekao da je ta deklaracija uvek bila prioritet u dijalogu, jer je u pitanju važno humanitarno pitanje koje ne bi trebalo politizovati.

On je istakao kako je važno da se konačno zatvori to pitanje jer mnoge porodice zaslužuju da saznaju sudbinu svojih srodnika.

Borelj je rekao da su Beograd i Priština na pregovorima napravile i „važan simboličan korak“ ka uspostavljanju asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO).

Upravljački tim, naveo je Borelj, predstavio je prvi nacrt statuta asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu i istakao da to nije i konačni nacrt već „polazna tačka“.

Šef evropske diplomatije ocenio je da je taj nacrt važan deo sporazuma i pozdravio to što se dokument našao na pregovaračkom stolu.

Borelj je rekao da je Kurti naveo da želi da zaštiti prava Srba na Kosovu i ocenio kao „očekivano“ da su pogledi Beograda i Prištine po pitanju prirode asocijacije opština sa srpskom većinom „udaljeni“ i da „nije ni očekivao ništa drugo osim da dve strane imaju različite poglede na to“.

Dodao je da su, čak iako se ne slažu, dve strane počele pregovore o budućnosti asocijacije opština sa srpskom većinom „u bliskoj budućnosti“.

Borelj je istakao da je EU veoma zabrinuta zbog situacije na severu Kosova, nastale nakon proteklih izbora na kojima je izlaznost bila veoma niska.

Ocenio je da zbog tako niske izlaznosti ti izbori ne nude dugotrajno političko rešenje, već da, naprotiv, imaju potencijal da dovedu do eskalacije i podrivanja implementacije sporazuma.

Borelj je pozvao obe strane da pronađu rešenje koje će omogućiti kosovskim Srbima da se brzo vrate u institucije koje su napustili u novembru 2022. godine.

Naglasio da Vučić i Kurti nažalost po tom pitanju nisu uspeli da se dogovore i dodao da se plaši da će to možda izazvati kritičnu situaciju, zbog čega pregovori moraju da se nastave uskoro.

„Sada smo u situaciji da imamo dobre vesti u vezi sa sporazumom koje obezbeđuju jasan put napred ka normalizaciji odnosa, ali taj okvir moramo da nastavimo da koristimo da poguramo napred taj proces. To je direktna veza evropske budućnosti i Srbije i Kosova“, poručio je Borelj.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu