Connect with us

Politika

Žozep Borelj ne isključuje mogućnosti uvođenja kaznenih mera protiv vlasti u Srbiji

Photo: Unsplash

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahteve EU u vezi sa smirivanjem napetosti na severu Kosova, i ukoliko proceni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“Mere su preduzete u vezi sa Kosovom. Reč je o političkim i finansijskim merama, među kojima su obustava poseta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahteve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mere“, naveo je Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još u junu, nakon sukoba ispred zgrada opština na severu Kosova, on je ponovio da „deeskalacija mora da se desi sada, sa obe strane” i da su nasilni akti kao taj od 29. maja „potpuno neprihvatljivi i ne mogu se ponoviti u budućnosti”.

U dopisu se podseća da je Borel još 3. juna u ime EU pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za smirivanje situacije na severu Kosova, stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba, da ponašaju odgovorno i odmah sprovodu Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov Aneks, što uključuje, bez ikakvog daljeg odlaganja ili preduslova, početak rada na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kako se dodaje, EU je takođe pozvala Srbiju da smanji status pripravnosti oružanih snaga.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Pozivi za glasanje na izborima moraju biti dostavljeni do ponedeljka u ponoć

Photo: Unsplash

U Srbiji se 17. decembra održavaju parlamentarni izbori, pokrajinski izbori i lokalni izbori u 65 gradova i opština, među kojima je i glavni grad – Beograd.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim izborima u Vojvodini 1.669.734 građana, a na beogradskim izborima 1.613.190 birača.

Na izborima za poslanike Skupštine Srbije nadmeće se 18 izbornih lista.

Za 250 mesta u parlamentu bore se liste „Aleksandar Vučić – Srbija protiv nasilja“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“, „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika“, „Srbija protiv nasilja“ i „Usame Zukorlić – Zjedinjeni za pravdu“.

Nadmeću se i liste „SDA Sandžak – Dr Sulejman Ugljanin“, „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Saša Radulović – Boris Tadić – Ana Pejić – Dobro jutro Srbijo“, „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“, „Mi – glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“, „Srbija na zapadu“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“ i „Albanska demokratska alternativa“.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine nadmeće se ukupno 13 izbornih lista – „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranke“, „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Vojvodinu“, „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg Predsednika“ i „Srbija protiv nasilja“.

U pokrajini se nadmeću i liste „Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu“, „Čedomir Jovanović – Vojvodina mora drugačije“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Saša Radulović – Boris Tadić – Ana Pejić – Dobro jutro Srbijo“ i „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine“.

U Beogradu se za 110 odborničkih mesta bori 14 lista – „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Srbija protiv nasilja“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Beograd“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić“, „Dobro jutro Beograde“, „Usame Zukorlić – Promena je pobeda“, „Srbija na zapadu“, „Ćale ovo je za tebe“, „Mi glas iz naroda – Aleksandar Jerković“ i „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu