Connect with us

Politika

Žozep Borelj: „Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar iduće sedmice u Prištini i u Beogradu da obnove Dijalog“

Foto: Unsplash

Izaslanik EU za Dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak iduće sedmice će putovati na Kosovo i u Srbiju, zajedno s pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, sa ciljem da se na sastancima s tamošnjim političkim vođama poradi na tome da se Dijalog nastavi, izjavio je u Briselu visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

Borelj je to rekao posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i naglasio da „pozdravlja spremnost Srbije da se angažuje u Dijalogu“, dok je upozorio da vlasti u Prištini „u ovom trenutku pokazuju znatnu uzdržanost da se sedne za pregovarački sto“.

Visoki predstavnik EU je zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom za proširivanje Oliverom Varheijem dodao da će „jasno predočiti Kosovu da je dijalog presudan za napredak na evropskom putu“.

„Mi ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU (Miroslavom) Lajčakom nastaviti da pripremamo novu rundu dijaloga u Briselu, ali to će dogoditi samo ako obe strane spremne da se dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja“, naveo je Borelj.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu