Connect with us

Politika

Žozep Borelj: „Kosovo treba da sprovede sporazum koji predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština“

Foto: Unsplash

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu, i da bez odlaganja sprovede Briselski sporazum iz 2013. godine, kojim je dogovreno osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

U odgovoru na pisano poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta, Borelj je podsetio da je kosovski parlament ratifikovao Briselski sporazum, koji su dogovorili Kosovo i Srbija.

„Obe strane treba da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i sprovedu nerešene sporazume. Takođe, treba da ulože dalje značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put“, naveo je Borelj u pisanom odgovoru na pitanje šta će preduzeti povodom odbijanja sprovođenja Briselskog sporazuma, koje je postavila desničarska evroposlanica iz grupe „Identitet i demokratija“ Dominik Bild (Dominique Bilde).

U odgovoru na njeno drugo pitanje, kako u razgovorima sa Kosovom i Uneskom namerava da podstakne poštovanje prava pravoslavnih Srba i da obezbedi zaštitu istorijskog verskog nasleđa, Borelj je napisao da „EU pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i verske slobode, i da pažljivo prati sva dešavanja u tim oblastima na Kosovu“.

U odgovoru objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta ističe se da je „rešavanje potreba nevećinske zajednice kosovskih Srba važan element za aktere EU na Kosovu“ i da „kako Kancelarija EU na Kosovu specijalni predstavnik EU tako i misija zajedničke bezbednosne i odbrambene politike na Kosovu (Euleks) nadgledaju situaciju u svim nevećinskim zajednicama“.

„Euleks aktivno podržava kosovske institucije za sprovođenje zakona u jačanju vladavine prava, uključujući njihove napore da istraže bezbednosne incidente u vezi sa verskim i kulturnim objektima, navodi se i dodaje da „EU kontinuirano podseća kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Dečane, bez ikakvog daljeg odlaganja“, dodao je Borelj.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Dušan Nikezić: „Inflacija u Srbiji duplo veća od svetskog proseka“

Foto: Unsplash

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je da je inflacija u Srbiji duplo veća od svetskog proseka. 

Nikezić je u Irigu, na osnivanju Inicijativnog odbora SSP u toj opštini, ocenio da su zbog inflacije u Srbiji „svi na gubitku“.

„Radnici koji primaju minimalac ove godine će izgubiti 32.000 dinara, prosečan penzioner 23.000 dinara, a zaposleni u javnom sektoru 72.000 dinara“, naveo je Nikezić, a prenela SSP.

Ocenio je da se „svuda osećaju“ posledice energetske krize, ali i da se u EU spremaju za štednju zbog nedovoljne količine gasa iz Rusije, dok Srbija mora da štedi struju, jer više nema para za uvoz, pošto je upropašćen EPS i ceo energetski sektor.

„U celom svetu rastu i cena hrane, jer je smanjen uvoz iz Rusije i Ukrajine. Međutim, u Srbiji su cene hrane porasle duplo više nego u EU, zato što nestašice i visoke cene kod nas nemaju veze sa ratom u Ukrajini, već sa desetogodišnjim uništavanjem poljoprivrede, koja već šest kvartala za redom beleži pad za više od 5 %“, naveo je potpredsednik SSP.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu