Connect with us

Ekonomija

Zorana Mihajlović: „Prosečno svaki grad će smanjiti potrošnju za 12 %“

Foto: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su planove za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije do sada dostavile gotovo sve lokalne samouprave, koje će u proseku, prema tim planovima uštedeti oko 12 % energije, saopšteno je iz tog ministarstva.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Franciskom Brantner i specijalnim izaslanikom Nemačke za zapadni Balkan Manuelom Saracinom, rekla „da postoji još prostora za smanjenje potrošnje u javnom sektoru, posebno u javnim preduzećima“.

„Кada govorimo o javnim preduzećima, njihov prosek uštede je oko 5 %, a EPS je dao najveći procenat od 3,2 %. Ministarstva i druge centralne državne institucije su dostavile plan sa prosečnim procentom smanjenja od gotovo 15 %. To je dobar početak“, rekla je Mihajlović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Cene gasa u Evropi najniže od sredine 2021. godine

Photo: Unsplash

Evropske cene gasa pale su na najniži nivo od sredine 2021. godine, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na agenciju Blumberg.

Novi pad nadovezuje se na već umanjene terminske cene gasa za dve trećine ove godine, a četiri puta ispod onih iz maja prošle godine, kada su zemlje bile prisiljene da ožive proizvodnju uglja kako bi svetla ostala upaljena nakon što su smanjene isporuke ruskog gasa.

Bilo je i zabrinutosti oko nestašica i hoće li Evropa moći da izgradi nove skladišne kapacitete gasa pre zime. Sada su zalihe iznad proseka i mogle bi se čak napuniti tokom leta i pre roka. Referentne terminske cene na tržištu u Holandiji pale su osam nedelja zaredom i ispod su 25 evra po megavat satu, najniže od maja 2021.

Tome je pomogao i povećani uvoz tečnog prirodnog gasa, kao i relativno blaga zima. Rezerve su gotovo na nivou od 67 %, u poređenju s petogodišnjim prosekom od oko 50 %.

Ekonomska kriza takođe ima ulogu u smanjenju potrošnje energije. Oporavak Kine izgubio je zamah, evropska proizvodnja je u dubokom padu, a Nemačka je neočekivano pala u prvom tromesečju, ulazeći u recesiju, piše Blumberg.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu