Povežite se sa nama

Ekonomija

Zorana Mihajlović: „Odluke Energetske zajednice doprineće razvoju, investicijama i energetskoj bezbednosti“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su energetska tranzicija, povećanje energetske efikasnosti i nove investicije u Obnovljive izvore energije (OIE) suština odluka donetih na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice u Beogradu, kojim je predsedavala.

„Beograd je danas grad u kojem su donete važne odluke u procesu energetske tranzicije u jugoistočnoj Evropi, o dekarbonizaciji i okretanju ka zelenoj energiji“, rekla je Mihajlović.

Direktive se, kako je rekla, odnose „na sve što smo u ovoj godini proklamovali i uradili“ u delu zakonodavnog okvira, kada je reč o dekarbonizaciji, povezivanju, povećanju učešća OIE u proizvodnji energije i povećanju energetske efikasnosti.

Srbija je, prema njenim rečima, spremna i kada su u pitanju zakoni i finansije, posebno u delu OIE i povećanja energetske efikasnosti, a na mapi puta dekarbonizacije će morati da se radi u narednim godinama, donesu i zakonodavni okviri i obezbedi dovoljno sredstava za finansiranje tog procesa.

Istakla je da je Srbija, donošenjem reformskih zakona u oblasti energetike, napravila veliki korak u procesu energetske tranzicije.

„Verujem da ćemo sledeće godine u Ukrajini detaljnije razgovarati o planu dekarbonizacije. Važno je da svi poručimo da energetika više ne može da se razvija bez zaštite životne sredine i da je potrebno da se bazira na tome, a verujem da ćemo imati dobre rezultate“, rekla je ona.

Mihajlović je ocenla da je Srbija obezbedila stabilno snabdevanje gasom po najpovoljnijoj ceni, što će uticati na konkurentnost privrede, a da su u toku pregovori između „Srbijagasa“ i „Gasproma“ o novom dugoročnom ugovoru.

Ona je rekla da je Srbija prošle godine bila pod sankcijama Energetske zajednice zbog toga što nisu odvojene delatnosti „Srbijagasa“ i „Jugorosgasa“ i da su odvojene delatnosti u „Srbijagasu“, a kada je reč o „Jugorosgasu“, potreban je novi sporazum Srbije i Rusije, ali će i to biti rešeno, jer je dokument prošao Vladu.

Prema Strategiji razvoja energetike iz 2014. u planu je, kako je rekla gašenje TE „Morava“, kao i da je to bio predlog Elektroprivrede Srbije, a da je predlog Ministarstva da to bude inovacioni centar, da se pokaže „šta sve možemo da radimo u narednom periodu, mislim i na vodonik, i na gas, i na sve druge obnovljive izvore“.

Plan jeste, kako je rekla da se u narednim decenijama zatvaraju termoelektrane, ali je važnije da se planira izgradnja novih kapaciteta, jer EPS nije izgradio nijedan 30 godina.

Ona je rekla da akcioni plan za Кlaster 4 sadrži sve o radu ovih preduzeća, čime se, uz otvaranje Horgoša naredne godine, u potpunosti otvara gasno tržište u Srbiji.

Dosadašnji direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je da je neke od usvojenih direktiva Srbija već usvojila kroz nove zakone.

„Uspešno smo završili sastanak sa do sada najvećom agendom. Usvojili smo regulative koje daju veće mogućnosti kupcima električne energije, otvorili smo mogućnosti za investicije u OIE i usaglasili korake ka povećanju energetske efikasnosti, a neke od ovih stvari Srbija već ima u svom zakonodavnom okviru“, rekao je Kopač posle sastanka.

Prema rečima zamenice Generalnog direktorata za energetiku u Evropskoj komisiji, Mehtild Vursdorfer postoje tri važne stvari, čist energetski paket, koji će omogućiti povećanje OIE, zatim energetska efikasnost i jedna vrsta panevropskog tržišta, a da je važna i mapa puta za dekarbonizaciju, što je jedini put ka napretku.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Dušan Nikezić: „Za stanje u EPS-u krivi Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Predsednik resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović da su krivi za raspad sistema u Elektroprivredi Srbije (EPS) 11. decembra 2021. godine.

„Aleksandar Vučić je, uz vas, najodgovorniji za slom EPS-a, jer je on lično doveo Miću Grčića (bivši v.d. direktor EPS-a) i držao ga tamo sve ove godine da bi izvlačio pare preko partijskih firmi, obezbeđivao glasove i zapošljavao partijske kadrove“, naveo je Nikezić, obraćajući se Mihajlović u saopštenju za javnost.

Dodao je da mu je drago što se ministarka Mihajlović ohrabrila da kaže da EPS vode nestručni partijski kadrovi.

„Drago mi je što ste se ohrabrili i priznali da EPS vode nestručni partijski kadrovi, da nema strategiju, da falsifikuje izveštaje, da problem sa ugljem traje godinama i da pad sistema nije proizvod bilo kakve Vučićeve ‘savršene oluje’, već višegodišnjeg javašluka, nerada i isisavanja novca“, naveo je Nikezić.

Dodao je da EPS danas za milijardu evra uvozi struju po najvećoj ceni u istoriji, umesto da izvozi i zarađuje ekstraprofit, kao sve evropske energetske kompanije.

Time je, kako je rekao, ozbiljno ugrožena nacionalna bezbednost Srbije.

Zato u krivičnoj prijavi, koje je podnelo resorno ministarstvo, prema njegovim rečima, „na prvom mestu mora biti Aleksandar Vučić, pa tek onda Zorana Mihajlović, Mića Grčić i svi ostali u lancu odlučivanja“.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu