Connect with us

Politika

Zoran Milanović: „Srbija mora da uvede sankcije Rusiji ako želi u Evropsku uniju“

Photo: Unsplash

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Srbija mora uvesti sankcije Rusiji, ako želi u Evropsku uniju.

„Srbija ako želi u EU mora prekinuti ovu vrstu odnosa s Rusijom, mora. Mora uvesti sankcije“, rekao je Milanović novinarima nakon obeležavanja 1. maja u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, prenosi Hina.

On je Beogradu poručio da rat u Ukrajini traje više od godinu dana, a da se oni još nisu izjasnili „gde su“.

Komentaršući sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u zagrebačkim Banskim dvorima, Milanović je rekao da njega smatraju rusofilom, dok se premijer (Andrej Plenković) „najnormalnije nalazi i kuje nekakve velike, ali dosta nejasne planove s ljudima koji su ruska platforma u Evropi“.

„Brnabić je glasnogovornica, ona je kurir gospodina Vučića. Naravno, ja to ne potcenjujem, ali treba znati ko igra kakvu ulogu“, dodao je Milanović i pozvao Srbiju da prestane da „lupeta o etničkom čišćenju u Hrvatskoj“.

Brnabić je učestvovala na Velikoj Skupštini Srpskog narodnog veća (SNV) u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

SNV „ne predstavlja Srbe u Hrvatskoj“, to je „prevara“ i „nije reprezentativna ustanova“, rekao je Milanović.

Skupštini SNV u Zagrebu prisustvovao je i srpski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je posle tog skupa rekao da je Plenković prihvatio poziv da u drugoj polovini juna poseti hrvatsku zajednicu u Srbiji.

„Žigmanova je Vučić uzeo kao neki gest, ali u stvari mu ne treba jer ima većinu bez Žigmanova. Plenković je Pupovčev talac i obrnuto. To u politici nije dobar odnos“, dodao je Milanović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić u Kišinjevu: „SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči Samita Evropske političke zajednice u Mimi zamku kod Kišinjeva, da će Srbija pokušati da sačuva mir i stabilnost i dati sve da se situacija na Kosovu deeskalira.

Vučić je po dolasku na Samit rekao da sastanci sa francuskim predsednikkm i nemačkim kancelarom Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom neće biti laki, ali da su važni.

Na pitanje da li će se sastati sa nekim od kosovskih zvaničnika, Vučić je rekao da ne zna ko je tu sa Kosova, a malo pre njega na Samit je došla kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Uvek sam bio lider koji teži miru i činimo mnogo da očuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić novinarima u Mimi zamku kod Kišinjeva.

On je naveo da će na sastancima sa Šolcom i Makronom i drugim liderima pokušati da stvari vrate u normalu i da se situacija na Kosovu deeskalira.

„Za tango je potrebno dvoje, ne zavisi sve od nas“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je i razgovarao sa Srbima sa severa Kosova i da ih je molio da u „odlučnosti da istraju u pravu i pravdi da to čine, prvenstveno prema Kforu, na miran način“.

On je rekao da je za Beograd važno da se nastave pokušaji da ljudi razumeju da izlaznost od 3,4 odsto nisu legitimni izbori.

Vučić je ocenio da su SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine i nada da će to biti slučaj i sa Evropljanima.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će Lajčak i Eskobar naredne nedelje doći u Beograd.

„Ovo što se događalo na Kosovu i Metohiji mogli smo i da vidimo i predvidimo i predvideli smo, ali nismo mogli da sprečimo“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li će se eskalacije preliti na region, Vučić je rekao: „Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo i sačuvamo mir i stabilnost i verujem da ćemo uspeti u tome“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu