Connect with us

Crna Gora

Zoran Lutovac: „Odnosi Srbije i Crne Gore ne bi smeli da zavise od toga ko je na vlasti“

Foto: Unsplash

Bivši ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac ocenio je da su odnosi Srbije i Crne Gore ispod očekivanja građana i realnih mogućnosti.

On je za Glas Amerike rekao da odnosi Srbije i Crne Gore već dugo vremena nisu dobri, iako je, kako je rekao, tokom vlasti SNS-a isticano da su „odnosi dve zemlje u usponu“, ili da „odnosi nisu nikad bili bolji u istoriji“.

Komentarišući prvu zvaničnu posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu i poruke da će odnosi dve zemlje biti „resetovani“, Lutovac je zapitao „šta onda znači to da bi odnose trebalo resetovati“.

Smatra da „rezultate ne treba meriti po dobrim namerama, nego po efektu i učincima“, te da, kako je kazao, etika dobrih namera mora da se zameni etikom odgovornosti za ono što je izrečeno ranije.

Rekao je da je problem i u tome što ni tri meseca posle izbora Srbija nema parlament i ima, kako je kazao, „premijerku u tehničkom mandatu koja govori o strateškim, suštinskim pitanjima u odnosima dve bliske zemlje“.

Lutovac, koji je predsednik opozicione Demokratske stranke, je napomenuo da je pitanje „koliko te reči imaju uopšte težinu”.

Ocenio je i da „odnosi Srbije i Crne Gore ni u kom slučaju ne bi smeli da zavise od toga ko je na vlasti u Srbiji, a ko u Crnoj Gori“.

Naveo je da „postoje interesi građana Srbije i Crne Gore“, te naglasio da oni moraju biti iznad toga ko je na vlasti i kakve ima lične preference ili neke simpatije u jednoj ili drugoj zemlji.

„Dakle, njih obavezuje to da su oni dužni da sprovode interese i svojih zemalja, ali i zajedničke interese i interese regiona. Mislim da to još uvek nije slučaj i nadam se da će to moći da se prevaziđe“, rekao je on.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

LOME STOLICE, GAĐAJU NASTAVNICU Šok snimci iz škole

Printskrin YT

Podgorička policija podnela je prekršajne prijave protiv A.V. i L.B, dva bivša učenika Srednje mešovite škole (SMŠ) „25.maj“ u Tuzima zbog drskog ponašanja, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako se navodi u saopštenju, policiji je 8. septembra prijavljeno da se u SMŠ „25.maj“ u Tuzima učenici nedolično ponašaju, viču, uništavaju školski inventar, bacaju predmete u pravcu profesora pomenute škole.

U odnosu na pomenuti događaj objavljeni su i video snimci na društvenim mrežama, koje su preneli i mediji.

„Preduzimajući mere i radnje iz svoje nadležnosti, službenici Odeljenja bezbednosti Podgorica su u cilju identifikacije lica sa snimka prikupili obaveštenja od bivših učenika ove škole – R.B., M.B., A.V., D.D., B.A. i L.B., te od prethodnog direktora SMŠ „25.maj“ – G.L., kao i od trenutnog direktora ove škole – S.L.

Osim toga, prikupljena su obaveštenja i od dve profesorke. Sa svim spisima predmeta upoznat je tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se nakon uvida u spise predmeta, 20. novembra, izjasnio da u radnjama ovih lica nema elemenata krivičnog jela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u saopćenju.

Kako je objavila Televizija Vijesti, neki od snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine. Na nekima od njih, osim uništavanja školske imovine i neprimerenog ponašanja, vidi se i kako učenici gađaju nastavnicu Ardijanu Junčaj, koja u ovoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Podsetimo da je mesto i opština Tuzi sa pretežno 80% naseljena Albancima i bošnjacima, gde pored nasilja se statistički krije i najveća stopa kriminaliteta u ovom delu Crne Gore.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu