Connect with us

Ekonomija

Zoran Drakulić: „Dolazi vreme recesije, inflacije i visokih kamata“

Foto: Unsplash

Nakon dugog perioda trajanja pandemije korona virusa pred nama je vreme recesije i inflacije, kao i visokih kamata, rekao je Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ na tradicionalnom prijemu te organizacije, koja okuplja poslodavce.

Prema njegovim rečima, nastupa vreme u kojem ćemo morati da se suočimo sa “neverovatnim cenama energije, posebno struje i gasa kao i rekordnim cenama hrane i đubriva”.

Nažalost u našoj zemlji nema promena, najvažniji resursi su u rukama nestručnih ljudi, što se najgore pokazalo na primeru EPS-a, u vreme kada cene struje divljaju na tržištu. Rudna bogatstva su u rukama stranaca sa najnižim rudnim rentama na svetu. Nalazimo se u vremenu kada nismo okupili najumnije ljude koji bi napravili strategiju ekonomije Srbije, istakao je Drakulić.

On je članovima Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ čestitao 20 godina rada udruženja i poželeo im da “kao i do sada uspešno posluju, zapošljavaju najbolje u Srbiji i da čuvaju svoje zaposlene i da ih dobro plaćaju”.

Pored članova kluba prijemu prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije, domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, diplomatskih misija, zvanica iz sveta kulture i nauke, sporta i medija.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Ana Brnabić: „Izgradnja deonice pruge Beograd – Novi Sad prekretnica u razvoju Srbije“

Photo: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da izgradnja deonice Beograd – Novi Sad, kao deo pruge Beograd – Budimpešta za nju ne predstavlja samo izgradnju pruge, već i prekretnicu u razvoju Srbije.

„Danas mi znamo da ćemo izgraditi deonicu od Novog Sada do Subotice i da ćemo relativno skoro putovati do Budimpešte“, kazala je Brnabić u Novom Sadu povodom obeležavanja godišnjice puštanja u rad brze pruge Beograd – Novi Sad.

Ona je istakla da će se Srbija povezati brzom železnicom i sa Zagrebom, Ljbuljanom, Skopljem i mnogim drugim gradovima sve do Italije.

„Najčešće sam čula komentar kada se voze brzom prugom da se ljudi osećaju kao da nisu u Srbiji, ali jesmo u Srbiji, u novoj Srbiji“, poručila je premijerka.

Brnabić je podsetila da je 2022. godine Srbija ostvarila ukupan nivo robne razmene s Kinom od 2,6 milijardi dolara, dok je izvoz u Kinu dostigao istorijski maksimum od 1,16 milijardi dolara, što je 152 više nego pre 10 godina.

Plan je, kako kaže, da se završe pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se nada da će biti potpisan do kraja godine.

Govoreći o pregovorima, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio u subotu na Ohridu sa predstavnicima Evropske unije i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Brnabić je rekla da „ništa ne bi bilo moguće da nemamo mir, i snove ne bismo mogli da ostvarujemo da nemamo stabilnost i da nemamo percepciju toga da će Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti“.

„Zbog toga želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću za svu njegovu borbu za mir i stabilnost i borbu i napore u subotu“, kazala je ona.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je pre godinu dana lokomotiva nezaustavljivo krenula, a da smo sada još nekoliko vagona do Budimpešte.

On je najavio da će deonica u Srbiji biti završena 2024., a u Mađarskoj 2025. godine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je brza pruga simbol dobre obostrane saradnje Srbije i Kine i inicijative „Pojas i put“ i da će se Kina truditi da ubrza radove kako bi pospešila srpsku i kinesku ekonomiju i razvoj.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu