Connect with us

Ekonomija

Zoran Drakulić: „Dolazi vreme recesije, inflacije i visokih kamata“

Foto: Unsplash

Nakon dugog perioda trajanja pandemije korona virusa pred nama je vreme recesije i inflacije, kao i visokih kamata, rekao je Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ na tradicionalnom prijemu te organizacije, koja okuplja poslodavce.

Prema njegovim rečima, nastupa vreme u kojem ćemo morati da se suočimo sa “neverovatnim cenama energije, posebno struje i gasa kao i rekordnim cenama hrane i đubriva”.

Nažalost u našoj zemlji nema promena, najvažniji resursi su u rukama nestručnih ljudi, što se najgore pokazalo na primeru EPS-a, u vreme kada cene struje divljaju na tržištu. Rudna bogatstva su u rukama stranaca sa najnižim rudnim rentama na svetu. Nalazimo se u vremenu kada nismo okupili najumnije ljude koji bi napravili strategiju ekonomije Srbije, istakao je Drakulić.

On je članovima Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ čestitao 20 godina rada udruženja i poželeo im da “kao i do sada uspešno posluju, zapošljavaju najbolje u Srbiji i da čuvaju svoje zaposlene i da ih dobro plaćaju”.

Pored članova kluba prijemu prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije, domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, diplomatskih misija, zvanica iz sveta kulture i nauke, sporta i medija.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu