Connect with us

Politika region

Zoran Alimpić: „Na svakoj sednici Skupštine grada Beograda biće problema sa kvorumom“

Foto: Unsplash

Član gradske izborne komisije (GIK) Zoran Alimpić izjavio je da je vladajuća većina u Skupštini grada Beograda „vrlo nestabilna“ i da se može očekivati da će „na svakoj sednici će biti problema sa kvorumom“.

Alimpić, koji je i funkcioner Demokratske stranke, je za TV Insajder izjavio da je „jako teško raditi sa tako malom većinom“, kao i da to znači da „niko od tih odbornika ne sme da ode na more, na svadbu“.

On je podsetio i da je upravo zbog nedostatka kvoruma odložen početak sednice gradske Skupštine, na kojoj je Aleksandar Šapić izabran za novog gradonačelnika, kao i da se to pitanje otvorilo, jer je nekoliko odbornika podnelo ostavku, a da sledeće odbornike sa liste prvo određuje gradska izborna komisija, čiji mandat zatim potvrđuje Skupština glasanjem.

„A čuo sam da je on tu mogućnost ostavio otvorenom, odnosno, on misli da će to tako biti. S druge strane imamo predsednika Srpske napredne stranke (Aleksandra Vučića) koji je otvoreno i jasno rekao da će biti ponovljenih izbora, odnosno novih izbora u Beogradu već najkasnije u martu ukoliko opozicija to bude želela. A naravno da opozicija to želi“, kazao je Alimpić.

Govoreći o izbornim nepravilnostima, Alimpić je naveo da misli da je opozicija bila svesna da će biti pokradena na izborima, ali je donela svesnu odluku – ipak ćemo da idemo na te izbore, jer će odbornici i poslanici koje dobijemo, „moći da govore, a građani će to moći da čuju“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ivica Dačić nagoveštava moguće sankcije Rusiji

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nagovestio je prvi put u sredu, 25. januara, da bi Beograd mogao da promeni kurs i uvede sankcije Rusiji, što je jedan od ključnih zahteva EU da Srbija napreduje u pregovorima o članstvu u EU.

U ekskluzivnom intervjuu za Euroactiv Srbija, koji prenosi RSE, Dačić je rekao da se Srbija, kandidat za EU od 2012. godine, rukovodila pre svega procenom onoga što je u njenom najboljem interesu.

„Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i tako smo glasali u međunarodnim telima. Da li ćemo uvesti sankcije Rusiji je druga stvar. Nije pitanje vremena ili rokova, to je stvar koja se tiče naših političkih i ekonomskih interesa“, rekao je on za Euroactiv Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro se protivi sankcionisanju Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, često naglašavajući da Srbija svu naftu i gas uvozi iz Rusije, ali je pod sve većim pritiskom Zapada da promeni svoj stav.

U oktobru je predstavio plan od 12 milijardi evra za ulaganja u energetsku infrastrukturu tokom šest godina kako bi se diversifikovalo i obezbedilo snabdevanje energijom.

Dačić je rekao da Srbija od ruske aneksije Krima 2014. godine do sada nije pridružila zapadnim sankcijama, „jer smo procenili da to neće biti u našem interesu“.

„Ako se nešto promeni na štetu interesa Srbije, onda će i naša odluka biti prilagođena tome, jer ćemo u svakom trenutku proceniti šta je najbolja odluka za našu privredu, za naš ugled u svetu i za građane Srbije“, istakao je Dačić.

Kao još jedan znak da se narativ o Rusiji, koja se smatra tradicionalnim saveznikom Srbije, može pomerati, premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u sredu uveče prisustvovala otvaranju Euroactiv Srbija u Beogradu, govorila je o „ruskoj agresiji na Ukrajinu“.

To je formulacija koju Srbija ranije nije koristila. Ona je takođe pohvalila EU kao najvećeg investitora i donatora u Srbiji.

Dačić je članstvo u EU proglasio „prioritetom za Srbiju“, ali je i kritikovao EU zbog odugovlačenja sa proširenjem.

„Taj narativ koji često čujemo, da bi Balkan mogao da stvori nove probleme da je unutar EU, više je izgovor, jer je EU primetila smanjenje apetita za proširenjem. To je pitanje koje evropskim političarima ne donosi glasove i zato ga marginalizuju“, kazao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu