Znate li koje brašno je najzdravije? – stručnjak savetuje od čega praviti hleb
Objavljeno 23/10/2025
0
64 Views

Od čega zavisi koja vrsta brašna će nam najviše odgovarati, ali i da li je tačno da zdravije opcije često mogu imati više kalorija od običnog belog brašna otkrivaju Marija Milanović, magistar farmacije i nutricionista i Zoran Pralica, Unija pekara Srbije.
Ono što recimo ja konzumiram i što smatram da je za većinu ljudi dobro jeste generalno hleb od integralnog brašna od celog zrna. Pa to mogu da budu različiti miksevi od heljdinog, od speltinog od ražanog, od ovsenog, stvar je i ukusa, ko šta više voli, navela je Milanović.
Ističe da je ono što bi izbegla, kvasac, kao i brojni aditivi i hlebovi sa produženim dejstvom.
Oni imaju i skrivene šećere, imaju i dodat skrob, imaju brojne aditive, a ono što se meni iz prakse pokazalo i u radu sa klijentima je ustvari ta netolerancija na aditive, jer jedemo previše prerađenu hranu. Retko ko će suštinski imati netoleranciju i problem sa varenjem kada je u pitanju ili domaći hleb koji smo sami napravili od različitog miksa heljdinog, speltinog, ovsenog, kazala je ona za TV Prva.
Heljdino brašno definitivno u sebi nema glutena, kukuruzno isto, dok na primer kod ovsenog često u primesama mogu se naći tragovi i naravno taj klasičan beli hleb ili na žalost oni koji se danas zovu crni hlebovi, koji su samo često obojeni, a zapravo uopšte nisu integralni. Dobra zamena je da se dodaju semenke, ističe Marija.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.