Connect with us

Filmovi

„Zločini budućnosti“ od danas u bioskopima

Foto: Promo (MCF)

Od majstora horor žanra Dejvida Kronenberga na bioskopskom repertoaru od danas nalazi se najnovije ostvarenje „Zločini budućnosti“ koje je kod nas premijerno prikazano na 51. FEST-u.

„Zločini budućnosti“ je film koji je nastajao više od 20 godina.  Nagrađivani reditelj prvobitno je napisao scenario 1999. godine, ali je tokom protekle dve decenije odložio snimanje do sada, kada je odlučio da je pravi trenutak.

Foto: Promo (MCF)

Pred kamerama Kronenberg okuplja poznata glumačka lica među kojima su Vigo Mortensen, Kristen Stjuart, Lia Sedu i drugi, a Mortnesen koji je sa poznatim kanadskim rediteljem do sada snimao četiri puta („Nasilnička prošlost“), opisuje ga kao „jednog od najdarovitijih savremenih filmskih stvaralaca.“ Francuska glumica Lia Sedu koja prvi put sarađuje sa Kronenbergom ističe da je reč o vizionaru punog entuzijazma. „Mnogo mi je značilo da radim sa njim jer on je tako legendarni reditelj“, rekla je Sedu. Slično je i sa Skotom Spidmanom koji prvi put radi sa rediteljem i veoma ceni slobodu koju je Kronenberg dao glumicam prilikom istraživanja svojih likova.

Foto: Promo (MCF)

Dok se ljudska vrsta adaptira na veštačko okruženje, telo prolazi kroz transformacije i mutacije. Čuveni umetnik performansa Sol Tenser (Vigo Mortensen), sa svojom partnerkom Kapris (Lea Sedu) javno prikazuje metamorfozu svojih organa u avangardnim predstavama. Istražiteljka Nacionalnog registra organa Timlin (Kristen Stjuart) opsesivno prati njihovo kretanje i otkriva misterioznu grupu čija je misija da Solovu popularnost iskoristi kako bi ukazala na sledeću fazu ljudske evolucije.

Na filmskom festivalu u Kanu film „Zločini budućnosti“ je nominovan za Zlatnu palmu, a i mnoga predhodna Kronenbergova ostvarenja bila su takođe deo zvanične konkurencije prestižnog festivala među kojima su Spajder (2002) i Istorija nasilja (2005), dok je Gran prix žirija dodeljen filmu „Sudar“ iz 1996. godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Premijera filma „Babaroga“ sutra u mts Dvorani

Foto © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Na velikom platnu mts Dvorane 31. maja održaće se premijera filma „Babaroga“ (The Boogeyman) 20th Century Studios-a koji je snimljen po motivima istoimene priče Stivena Kinga, poznatog američkog pisca krimi i horor naslova.

Neposredno pred početak filma, uz prisustvo reditelja i filmskog kritičara Igora Stanojevića, novinarke Aleksandre Bogdanović i Ane Babović iz Vulkan izdavaštva, održaće se panel diskusija praćena temom „Stiven King od papira do platna“.

Reditelj Rob Savidž donosi u bioskopske sale film o srednjoškolki Sejdi Harper i njenoj mlađoj sestri Sojer koje se suočavaju sa nedavnim gubitkom majke, za šta ne dobijaju punu podršku svoga oca Vila, terapeuta koji se nosi i sa sopstvenim bolom.

Kada se u njihovoj kući neočekivano pojavi nesrećni pacijent tražeći pomoć, za sobom ostavlja zastrašujuću natprirodnu pojavu koja traga za svojim plenom.

Producent filma Šon Levi ujedno i producenta popularne serije „Stranger Things“ ističe da se „svako u jednom trenutku svog života plašio strašnog čudovišta u svom ormanu, a ova priča nam donosi čudovište u ormanu.“ Scenarista Mark Hejman (Crni labud) navodi da je njegov posao bio da zaroni još dublje u scenario, kako bi se izgradio lik mitološkog i natprirodnog stvorenja.

Istoimena priča Stivena Kinga po kojoj je snimljen najnoviji film 20th Century studija prvi put je objavljena u magazinu Cavalier 1973. godine, a pet godina kasnije našla se kao deo kultne Kingove zbirke „Noćna smena“. Nakon uspešnih dela „Keri“, „Isijavanje“ i „Uporište“, objavljena „Noćna smena“ predstavila je široj publici pisca ne samo kao tvorca horor romana, već i kao vrsnog pripovedača kratkih priča. Za razliku od filma gde je predstavljeno nekoliko likova, u izvornoj priči, uz prikazanu natprirodnu pojavu postoje još samo dva lika.

Glavne uloge u filmu poverene su glumcima Krisu Mesiniju koga smo nedavno mogli da gledamo u filmu „Air“, uz Meta Dejmona i Bena Afleka, mladoj Sofiji Tačer poznatoj po ulozi u popularnoj seriji Yellowjackets, kao i jedanaestogodišnjoj Vivjen Lajri Bler.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu