Connect with us

Kultura

Živko Grozdanić Gera vraća se izložbom u Remontu

Foto: Promo (Galerija Remont)

Nakon višegodišnje pauze, jedan je od ključnih srpskih umetnika radikalne prakse Živko Grozdanić Gera se vraća na scenu izložbom crteža u galeriji Remont koja će biti otvorena 1. decembra od 19 sati.

Posle monumentalnih, angažovanih radova sa tematikom crkve i crkvenih poglavara (Meteorska kiša, Vladika Pahomije na Bulevaru sumraka, Četiri patrijarha Pavla gledaju dvesta hiljada linija Raše Todosijevića, Made in China…) i radova Alegorija o premijeru, Dekonstrukcija mita o predsedniku… Grozdanić ovog puta izlaže nešto sasvim drugačije, intimne crteže, kojima pokazuje da je jos živ i stvaralački aktivan.

“Crtam svaki dan, u stvari, šaram po istrošenim vinskim filterima, izrezujem fotografije iz starih kataloga koje sam skupljao po nekoj inerciji, to su fotke, portreti, radovi poznatih umetnika, lepim ih na filtere, zatim ih belom bojom instiktivno premazujem, odložim ih i posle nekoliko dana nastavljam bezinteresno da šaram hemijskim olovkama po njima. Fotografija zalepljena na vinski filter postaje samo običan materijal po kome šaram i poništavam njeno značenje. Posle višedecenijskog rada sa temama koje je umetnost zabeležila kao „istoriju“, izgubio sam interesovanje za društvenim životom, ne želim više da učestvujem u društvu kao komentator raznih entropija.”

Povodom izložbe u Galeriji Remont, Gera, koji je ranije uglavnom izbegavao predstavljanje u galerijama, ne samo zbog velikih dimenzija svojih radova nego i zbog izbegavanja situacija da drugi pokažu njegov rad, kaže: …

“ Prihvatio sam poziv Darke Radosavljević samo zbog emotivnog odnosa prema njenoj upornosti da tolike godine prezentira radove nas umetnika koji ne proizvodimo radove za „zidove“, već pokušavamo da ukažemo na svakodnevnu entropiju srpskog društva.”

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za najbolji roman 2022. godine uručena je danas u Ateljeu 212 Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more“.

Dobitnica 69-og po redu priznanja za roman ocenila je da je ta knjiga vesnica jedne nove paradigme.

„To ne može svako da vidi, a ja sam to videla iznutra i videćete i vi kada budete čitali. Ja sam primer nekoga ko je sve vreme, iz čista mira, verovao u sebe. Živela ljubav i živela književnost“, rekla je Vukićević, a nagradu joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.

Pored nagrade za roman godine, uručena je i nagrada za ličnost godine 2022. osnivaču Fondacije Alek Kavčić, koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve školarce, Aleksandru Kavčiću.

Dodeli NIN-ovih nagrada prisustvovali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu