Connect with us

Ekonomija

Žetva pšenice završena, a ratari još ne znaju cenu

Foto: Pixabay

U Južnom Banatu žetva pšenice je završena, a poljoprivrednici i dalje ne znaju po kojoj ceni će svoju novu robu moći da prodaju. To im se, kako kažu, do sada nije dešavalo – da u žetvu uđu, a da cenu ne znaju, a kamoli da sačekaju i kraj žetve u tom ne znanju.

Ono što im se za sada nudi su akontacije, licitira se cenama, a predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić za Danas kaže da je pšenica mnogo manje rodila nego prošle godine i da za sada niko ne izlazi sa nekim konkretnim cenama.

„Traži se preko 40 dinara, ovde je oko 35 dinara bez PDV-a, a većina poljoprivrednika koja nema neka zaduženja opredeila se da ostavi pšenicu na čuvanje i da sačeka cenu. Videćemo. Verujem da će cena otići gore usled promene na tržištu kada se radi o ponudi i tražnji“, kaže Jakšić.

On napominje da nikada do sada nije bilo da se žetva završi, a da se cena ne zna, ali to im sada nije jedini problem koji imaju.

„Imamo jedan drugi veliki problem, uljana repica je jako puno pala, sa 110 dinara na nekih 78 do 80 dinara, što je malo. Žetva sunockreta kreće početkom avgusta i tu ništa ne znamo, I tu nam nude jako male cene, koje su ispod onoga što smo dobijali prošle godine i tu bi država trebalo da reaguje, da omogući izvoz, da se oslobode kapaciteti kojih ima, da bi moglo da se lageruje, jer dosta je uljarica koje nisu prodate“, ističe naš sagovornik i napominje da će ratari, ako se nastavi zabrana izvoza imati jako veliki problem sa cenom.

Jakšić kaže da je rat u Ukrajini dosta uticao na kretanja, pre svega na cene inputa i podseća da je đubrivo u nekom trenutku poskupelo i 300 %.

„Imali smo problem i sa azotnim đubrivom, očekivali smo da će i cene poljoprivrednih proizvoda da odu gore, međutim, ništa“, kaže Jakšić.

Mnogo manji rod pšenice nego prošle godine

Jovica Jakšić kaže da je prošle godine više pšenice zasejano, ali da je ove manje rodilo nego prošle. „Rodilo je dosta manje, prosek boljeg roda u Banatu je 4,5 tone po hektaru. Na nivou Srbije je to manje“, kaže Jakšić.

Sa pšenicom je bilo problema, kako kaže, jer su se plašili da neće biti dovoljno kapaciteta da se smesti, ali na kraju žetve su ih čak skladištari zvali i utrkivali se kod koga će da skladište.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu