Povežite se sa nama

Privreda

Žetva pšenice tek u julu

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Žetva pšenice se ove godine očekuje tek oko 10. jula, ali izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Jozef Fokman, poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada, smatra da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji izgled ove kulture.

Ratari se nadaju dobrim prinosima, a iščekuju da će kilogram novog roda pšenice biti skuplji nego ranije, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine i 25 dinara.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV-a. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Kako ističe Galetin, kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao bi da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od 10 % u odnosu na prethodnu cenu tokom vršidbe, prenosi eKapija.

Prema njegovim rečima, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na cenu kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

“Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su čuvali pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, te su na pšenici ostvarili lepu zaradu”, naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a. Nenad Manić, predsednik ovog saveza, navodi da otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Cena sirovina se povećala za 40-50 %

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

U poslednjih godinu dana došlo je do povećanja cena sirovina za 40 do 50 %. Soja i kukuruz su u rekodnom rastu, a grupi berzanske robe koja poskupljuje se od skoro pridružila i kafa.

Osnovne razloge za rast cena poznavaoci vide u smanjenju proizvodnje, klimatskim promenama, ali i čuvanju zaliha usled pandemije.

„Poljoprivrednici su pretrpeli ogromnu štetu zbog klimatskih promena, što će imati uticaj na ukupne fondove sirovine hrane. Ali, mi smo imali solidnu žetvu, tako da će biti hleba, kaže agroekonomista Milan Prostran.

Kukuruz

Kilogram kukuruza u Srbiji prodaje se po ceni od oko 26 dinara, bez PDV-a, što je najveća cena još od septembra 2012. godine. Dalju ponudu i potražnju kukuruza diktiraće vremenski uslovi. Nedavne kiše u Čikagu doprinele su usevima kukuruza, što je pre nedelju dana izazvalo blagi pad cena, ali je sa druge strane pala brazilska proizvodnja kukuruza što se odrazilo na tržište kikuruza.

Dalji tok cene kukuruza u Srbiji zavisi prvenstveno od vremenskih uslova, kako kod nas tako i u svetu. Zbog suše, ratare brine manji prinos, za koji kažu da će ići i 40 %, a ako ne bude bilo kiše, prinos će biti i manji.

Soja

Cena soje je dostigla rekord. Prema podacima produktne berze, kilogram se kreće po ceni od 74,5 dinara, bez PDV-a.

„Soja jeste dostigla visoku cenu, ali ne bi trebalo više da raste“, smatra Prostran.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu