Connect with us

Aktuelno

Zbog zelene politike, Nemačka će uskoro ostati bez struje?

Pixabay

Šef energetske kompanije (RVE) strahuje da će na srednji rok u Nemačkoj doći do nestašice struje, što bi kompanije moglo naterati na egzodus iz zemlje, prenosi Bild.

– Prosperitet Nemačke zasnovan je na snažnoj industriji. Oskudno snabdevanje energijom dovešće do visokih cena, što će ugroziti konkurentnost Nemačke kao industrijske zemlje. Sada vidimo prve znakove deindustrijalizacije – izjavio je šef RVE Markus Kreber.

– Kao industrijska lokacija, Nemačka ima ozbiljan problem: nemamo na raspolaganju toliko energije koliko nam je potrebno. Ovaj jaz dovodi do visokih cena i do opravdane zabrinutosti za konkurentnost – nastavio je Kerber.

Jedno je sigurno: savezna vlada želi da se u proizvodnji struje u potpunosti preorijentiše na zelenu energiju. Do 2030. godine, 80% energije trebalo bi da potiče od sunca i vetra. Do 2035, sva struja bi trebalo da dolazi iz obnovljivih izvora.

Ipak, Nemačkoj će, sve više, biti potrebna struja iz inostranstva. Pošto su sredinom aprila isključene poslednje tri nuklearke, Nemačka je morala da kupuje više struje u inostranstvu nego što je isporučivala.

Šef RVE stoga poziva na „ogromna ulaganja u zelenu energiju.“ Prema njegovim rečima, „volja i novac su tu. Da bi se investicije zaista ostvarile, potreban je dugoročno pouzdan okvir, koji će stvoriti stvarne podsticaje.“

Sadašnja energetska politika je operacija na otvorenom srcu društva

Kreber u svom upozorenju nije usamljen. Generalni direktor hemijske grupe Evonik Kristijan Kulman govorio je na Nemačkom radiju o „katastrofi energetske politike.“

– U Nemačkoj plaćamo najviše cene struje na svetu, a svaka privreda živi i zavisi od jeftinog i dostupnog snabdevanja energijom – upozorio je Kulman.

Zaključak Kulmana je jednostavan: „Nemačka je pod pritiskom kao poslovna lokacija.“

Energetski stručnjak Roland Farnung takođe poziva na uzbunu:

– Energetska politika, koju sada usvaja savezna vlada, praktično predstavlja operaciju na otvorenom srcu društva, sa značajnim rizicima za nemačke kompanije.

Farnung prilično dobro poznaje energetska tržišta. Bio je izvršni direktor energetskih kompanija, kao što su Energie AG i Hamburgische Electricitäts-Werke.

Ukoliko se zadrži sadašnja energetska politika, on strahuje od „mnogo viših cena struje u budućnosti.“

Konkretno, prema publikacijama Federalne mrežne agencije, Farnung predviđa da bi do 2030. troškovi za proizvodnju električne energije u Nemačkoj mogli da porastu sa sadašnjih 10,3 centa na 15 centi po kilovat satu.

Poređenja radi, U SAD su troškovi proizvodnje električne energije svega tri centa po kilovat satu, dok u Kini iznose četiri centa. To znači da će Nemačka u budućnosti još više izgubiti na konkurentnosti i, u energetskom smislu, postati još manje atraktivna lokacija.

Jasmin Fahimi, predsednica Nemačke konfederacije sindikata (DGB), u „Handelsblatu“ upozorava na egzodus nemačke industrije i poziva na osetno sniženje industrijske cene struje, što bi, prema njenom mišljenju, trebalo da se postigne putem subvencija.

Kako kaže Fahimijeva, „sa konkurentnim cenama energije, visokokvalitetne lokacije mogu da se takmiče sa Kinom i na srednji i dugi rok, uz više sigurnosti za ulaganja.“

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Nemačkoj je u prvom tromesečju proizvedeno i isporučeno ukupno 132,8 milijardi kilovat sati električne energije, što je „neobično nizak“ nivo.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Potreba pravne regulacije veštačke inteligencije – Regulacija Evropske unije o veštačkoj inteligenciji

Foto: Pexels
U eri ubrzanog tehnološkog razvoja, veštačka inteligencija (AI) postaje neizostavan deo svakodnevnice, nezaustavljivo prodirući gotovo u sve oblasti naših života, preko biznisa,  obrazovanja, zabave, transporta, medicine i mnoge druge. Ova oblast računarske nauke, koja obuhvata mašinsko učenje, duboko učenje i druge tehnologije, donosi sa sobom inovacije i efikasnost, ali i kompleksne izazove. Rapidan napredak AI sistema zahteva da se postave mnoga pitanja u vezi etike, privatnosti i sigurnosti. Sa sveprisutnim rizicima, od potencijalno opasnih algoritamskih odluka, do pretnji privatnosti, zakonsko regulisanje ove oblasti postaje imperativno.
 
Predložena Regulacija Evropske unije o veštačkoj inteligenciji (EU AI Act), koju je prvi put predstavila Evropska komisija još 2021. godine, mogla bi da ima značajan uticaj na razvoj i upotrebu veštačke inteligencije unutar EU. Ovaj akt koji reguliše razvoj, upotrebu i korišćenje veštačke inteligencije biće obavezujuć pravni okvir za sve kompanije sa sedištem u zemljama članicama EU koje razvijaju i poseduju AI sisteme. Iste obaveze postojaće i za sve drudge entitete iz trećih zemalja koji uvode AI sisteme na tržište EU. Trostrani pregovori između Saveta EU, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, s ciljem finalizacije teksta EU AI Act, sada su u odmakloj fazi, a namera je postizanje sporazuma pre kraja ove godine.

Foto: Pexels

 
Paralelno sa regulativnim napretkom EU, širok spektar inicijativa za donošenje međunarodnih regulativa je u fazi razvoja. Lideri zemalja G7 su u maju ove godine postigli sporazum da uspostave Hiroshima AI Process, pozivajući na stvaranje međunarodnih smernica koje će regulisati upotrebu generativne veštačke inteligencije do kraja 2023. godine. Istovremeno, Savet Evrope razmatra tekst  Konvencije o veštačkoj inteligenciji i ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava, za koji se očekuje da bude završen početkom 2024. godine.
 
Iako postoji globalni konsenzus o potrebi regulisanja veštačke inteligencije, još uvek nema saglasnosti o načinu na koji to treba postići. Kako različite regulative o veštačkoj inteligenciji ne bi ostale samo slovo na papiru, od ključne je važnosti da njihov pristup regulisanju ove oblasti bude usklađen.
 
Iza zatvorenih vrata, tehnološki divovi lobiraju kod nadležnih organa EU da napredni sistemi veštačke inteligencije ne budu obuhvaćeni pravnim regulativama. Većina naprednih sistema veštačke inteligencije, poznatih kao ‘foundation models’, poput ChatGPT, uglavnom se razvijaju od strane najvećih tehnoloških kompanija, kao što su Google i Microsoft. Ove kompanije koje imaju gotovo monopol u oblasti veštačke inteligencije, dodatno učvršćuju svoj primat kroz partnerske odnose sa ‘start-ap’ kompanijama, ulažući milijarde dolara u njih. Primer ovakvih simbioza su uspostavljena saradnja između Amazona i Anthropic ili Microsofta i OpenAI.

Foto: Pexels / Da li je AI pretnja ili ne?

 
Usvajanje regulativa poput EU AI Act predstavlja značajan korak ka stvaranju balansa između tehnoloških inovacija i očuvanja osnovnih vrednosti koje čine temelj ljudskog društva. Iako su postojali nesporazumi između najuticajnijih članica EU, Nemačke, Francuske i Italije, čini se da su ove zemlje postigle saglasnost vezi sa načinom regulisanja veštačke inteligencije. Postalo je očigledno da je neophodno usvojiti sveobuhvatnu regulativu koja će normirati brojne izazove i rizike koje veštačka inteligenija donosi. Pred EU je prilika da pokaže liderstvo na globalnom nivou i postane pionir u zakonskom uređenju dinamične oblasti razvoja veštačke inteligencije.
 
Autor: Nemanja Injac, advokat
Advokatska kancelarija Injac | Ilić

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu