Connect with us

Politika region

Završena sednica Skupštine Srbije – danas nastavak

Photo: Unsplash

Vanredna sednica Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je izveštaj REM-a završena je juče. Sednica se nastavlja danas u 10 sati. Tokom sednice poslanici opozicije tražili su vanrednu sednicu parlamenta o situaciji na Kosovu i Metohiji, koja je obećana još nakon samita u Ohridu.

Što se tiče rasprave o REM-u nije se daleko odmaklo, jer je Nebojša Bakarec, izvestilac Odbora za kulturu po dugi put „navodno pričao o izveštaju REM-a, ali je ustvari vreme iskoristio da optuži N1 i Novu S da su glavni organizatori protesta, a da su građani samo statisti.

Boško Obradović, poslanik Dveri podsetio je da je ovaj sastav REM-a ponovo dao nacionalne frekvencije istim televizijama koje su godinama unazad kršile sve propise.

„Ovaj sastav REM-a je odavno trebalo da bude smenjen, kad nemaju časti da podnesu ostavke“, rekao je Obradović i dodao da davanje dozvole za TV Informer zapravo predstavlja paniku u redovima vladajućeg režima.

„Režim je svestan da će ovaj sastav REM-a morati da se menja, pa onda na brzinu dodeljuju kablovske frekvencije“, istakao je lider Dveri i zatražio smenu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i raspisivanje izbora, optužujući vlast da je generator nasilja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miroslav Aleksić traži od tužilaštva da proveri navode o korupciji pri izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica

Photo: Pexels

Aleksić je pozvao tužilaštvo da utvrdi da li su tačni navodi iz pisma da je azerbejdžanska kompanija Azvirt, koja je angažovana na izgradnji tog autoputa, dala osam miliona evra Srpskoj naprednoj stranci (SNS) preko nekadašnjeg direktora Koridora Srbije Dmitra Đurovića.

„Papić je bio bliski saradnik Nebojše Stefanovića i u pismu govori o problemima koje je imao sa Zvonkom Veselinovićem i Sinišom Malim. Govori kako je dobijao pretnje od Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa Kosova i Metohije koji se bavi putnom infrastrukturom“, kazao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na izborima 17. decembra ocenio je da ti navodi „moraju biti provereni“.

„Zaslužuju odgovore tužilaštva i institucija ako ih još imamo jer sve vreme ćute i u službi su režima. Da li zato Srbija danas duguje 36 milijardi evra jer najveći deo tog novca je otišao na putnu infrastrukturu? Da li građani mogu da očekuju da će se nastaviti pljačka ako ova vlast ostane i posle 17. decembra“, upitao je Aleksić.

On je upozorio da po stepenu korupcije u Evropi, Srbija deli drugo i treće sa Albanijom što je po njegovim rečima, rezultat slabljenja vladavine prava i jačanja autokratije u Srbiji prethodnih 11 godina.

„Po podacima organizacije Transparensi Internešnl, Srbija u poslednjih šest godina u kontinuitetu nazaduje u borbi protiv korupcije i od 180 zemalja u svetu nalazi se na 101. mestu. Nema institucije koja se danas bavi borbom protiv korupcije u Srbiji, pravosuđe je razoreno što potvrdjuje da je vlast generator korupcije“, naveo je Aleksić.

Dodao je da je „po pravilu, svaki projekat u Srbiji ugovoren bez tendera, bez javnih nabavki i po netransparentnim procedurama“ navodeći kao primer Moravski koridor.

„Po projektnoj dokumentaciji Saobraćajnog instituta CIP 2012. godine vredeo je 480 miliona evra a ponuda koju je Srbija tada dobila za 110 kilometara autoputa iznosila je 500 miliona evra. Šest godina kasnije tadašnja ministarka Zorana Mihajlović potpisuje novi ugovor na 800 miliona evra a danas će građani za izgradnju tog koridora platiti tri kredita u iznosu od 1,6 milijardi evra. To je 14,5 miliona evra po kilometru, što nigde ne postoji posebno kad je reč u ravničarskom predelu“, rekao je Aleksić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu